KOJA JAČINA ZEMLJOTRESA JE OPASNA PO ZGRADE KOD NAS? Profesor Ivković otkrio DETALJE PROJEKTOVANJA srpskih solitera
dr Branislav Ivković, Foto: Printscreen/TV Prva

da li smo bezbedni?

KOJA JAČINA ZEMLJOTRESA JE OPASNA PO ZGRADE KOD NAS? Profesor Ivković otkrio DETALJE PROJEKTOVANJA srpskih solitera

"U seizmološkom smislu mi se nalazimo u jednom mirnom delu Evrope"

Objavljeno:

Profesor na Građevinskom fakultetu dr Branislav Ivković rekao je da su naše zgrade projektovane da izdrže zemljotres do 8 stepeni Rihterove skale.

- Da umirim građane Srbije, oni mogu biti mirni, što se tiče građevinaca. Evropska seizmička makro karta iz 1998. godine koja i dan danas živi kaže da se ovde može očekivati zemljotres od 6, maksimalno sedam Rihtera, a mi projektujemo na osam. Već više od pedeset godina se potpuno vladalo projektovanjem za seizmičke uticaje - kaže Ivković.

Branislav Ivković
Branislav Ivkovićfoto: Printscreen/TV Prva

On navodi da je sve počelo od 1963. godine i velikog zemljotresa u Skoplju, a nauka išla toliko daleko da su dovođene mašine iz Rusije i stavljane na vrh jedne zgrade gde je simulirao zemljotres kako bi se naučilo kako da projektijemo.

- Urabanisti nose veliki zadatak kada je u pitanju pristup seizmičkom projektovanju, a zatim arhitekte. Oni moraju da, kada prave ideju nekog projekta da se konsultuju sa građevincima - ističe Ivković, koji navodi da je odgovornost na kraju i na investitorima.

- Mislim da je ovde bila u pitanju štednja u materijalu. A ključno je da ceo lanac od građevinaca do investitora funkcioniše kako treba. Najvažnije je da se izvede po projektu dokumentacije. Uzmite arhitektu koji stavi na krov zgrade bazen, to je obrnuto klatno, ta zgrada pada ili će se potrošiti ogroman novac da stoji kako treba - ističe Ivković.

On podvlači da ceo lanac zadužen za gradnju ne sme da ima greške, inače će se zgrade urušiti kao u Turskoj i Siriji.

Slobodan Bubnjević, fizičar i novinar, ističe da postoje načini da se borimo sa zemljotresom.

Slobodan Bubnjević
Slobodan Bubnjevićfoto: Printscreen/TV Prva

U seizmološkom smislu mi se nalazimo u jednom mirnom delu Evrope, istakao je Bubnjević.

- Postoje dva načina da se borimo protiv zemljotresa. Prvi je kada zemlja krene da se kreće, vi imate senzore koji pokušavaju da uhvate informaciju o tome da nailazi jak zemljotres, nakon čega se ta informacija širi na građanstvo, koje bi moglo da stane ispod stola. A drugo način je da se analizom prethodnih zemljotresa uoči gde će se oni opet pojaviti - kaže Bubnjević.

- Ne možete znati gde će tačno da se desi zemljotres, ali možete da kažete da na određenom mestu možemo očekivati ovakve ili onakve zemljotrese, što je podloga za građevince da po tome znaju kakve zgrade da grade - kaže Bubnjević za Prvu.

Lanac urbanista, arhitekata, nadzor i najvažnije investitor, a jedan detalj može sve da uništi, ističe Ivković na Prvoj televiziji.

(Espreso / Blic / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.