DA LI SIFILIS ZAISTA UZIMA MAHA U SRBIJI? Urolog Brkić za Espreso o svom iskustvu sa PACIJENTIMA!
Urolog Brkić, Foto: Printscreen/Youtube/Glas javnosti, Zorana Jevtić

BAKTERIJSKA INFEKCIJA

DA LI SIFILIS ZAISTA UZIMA MAHA U SRBIJI? Urolog Brkić za Espreso o svom iskustvu sa PACIJENTIMA!

Batut objavio zabrinjavajjuće upozorenje

Objavljeno: 22:23h

U Srbiji je u 2021. prijavljeno 238 osoba obolelih od sifilisa, što predstavlja stopu incidencije od 3,45 slučajeva na 100.000 stanovnika, objavio je juče Institut za javno zdravlje Srbije, „Dr Milan Jovanović Batut“.

U 2021. najveći broj slučajeva, 129, zabeležen je u Beogradu, sa incidencijom od 7,61 na 100.000 stanovnika. U apsolutnom broju slučajeva u Beogradu dominiraju muškarci – 124 slučajeva dok je u Vojvodini ukupno registrovan 81 slučaj, odnosno stopa incidencije od 4,40 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Pregled kod urologa / Ilustracija
Pregled kod urologa / Ilustracijafoto: Profimedia

Najveći broj prijavljenih slučajeva infektivnog sifilisa čine muškarci (167), a najveća učestalost među muškarcima je u uzrasnoj grupi 20–39 godina (112 slučajeva), objavio je Batut.

Šta je sifilis?

Sifilis je bakterijska infekcija koja se širi seksualnim putem. Uzročnik je bakterija sifilisa Treponema pallidum.

Spada u klasične polno prenosive bolesti i zahvata različita tkiva i organe – kožu, krvni, koštani i centralni nervni sistem.

Dominantan put prenošenja je direktni kontakt, tj. polni odnos. Indirektni kontaktni put preko zagađenih predmeta je izuzetno redak. Od sifilisa obolevaju ljudi svih društvenih slojeva u svim krajevima sveta. Najčešće su to osobe između 20 i 39 godina, tj. seksualno aktivnije stanovništvo.

Iako je Batut izdao zabrinjavajuće upozorenje o povećanom broju zaraženih, specijalista urologije sa višedecenijskim iskustvom, Zoran Brkić, drugačijeg je mišljenja.

Urolog Zoran Brkić
Urolog Zoran Brkićfoto: Printscreen/Youtube/Glas javnosti

On je za Espreso otkrio da u poslednjih 20 godina rada nije imao nijedan zabeležen slučaj ovog oboljenja.

Radim ovaj posao oko 30 godina, a znam da mi se sigurno u zadnjih 20 godina rada nijednom nije javio pacijent kojem je utvrđeno da boluje od sifilisa. Dnevno pregledam oko 15 pacijenata, pa bi vam i po zakonu verovatnoće bilo jasno da bi mi se makar jedan od toliko pacijenata javi", objašnjava za Espreso Zoran Brkić.

Sagovornik je dalje ispričao da su druge polno prenosive bolesti koje su vrlo česte vrednije pomena, umesto sifilisa koji je prema njegovim rečima "iskorenjen u Srbiji".

"HPV infekcije, infekcije izazvane hlamidijama, infekcije izazvane ureaplazmom, gonokokne infekcije, genitalni herpes, mikoplazma su jako česte među među seksualno aktivnim stanovništvom. Neke od ovih infekcija su čak i neizlečive, te je zato važna edukacija o zaštiti ali i o samim bolestima", objašnjava dalje urolog Zoran Brkić.

Što se samog sifilisa tiče, urolog objašnjava da je pre pojave penicilina ova bolest bila smrtna, ali da se danas jednostavno leči.

Sifilis se danas može vrlo uspešno lečiti. Desetak doza penicilina i drugih antibiotika dokazano uspešno leče sifilis", objasnio je za kraj urolog Zoran Brkić.

Lekovi
Lekovifoto: Profimedia

Kako se zaštititi od sifilisa?

Kao i kod drugih seksualno prenosivih bolesti, korišćenje prezervativa je najbolji vid prevencije.

Osobe kod kojih se dijagnostikuje sifilis treba da izbegavaju seksualne odnose dok se infekcija potpuno ne izleči, što je najpouzdanije utvrditi ponovnim laboratorijskim testiranjem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.