VERUJE SE DA VODA U OVOJ BANJI PODMLAĐUJE I LEČI: Čak je i čuvena scena iz filma "ZONA ZAMROVA" snimljena baš ovde!
Scena iz filma "Zona Zamfirova", Foto: Printscreen/Dailymotion/EX YU STARI FILMOVI, SERIJE I EMISIJE Follow, RTS

"DOĐEŠ STAR, ODEŠ MLAD"

VERUJE SE DA VODA U OVOJ BANJI PODMLAĐUJE I LEČI: Čak je i čuvena scena iz filma "ZONA ZAMROVA" snimljena baš ovde!

Čuveno tursko kupatilo, danas kupatilo Park, takozvani Amam, je izgrađeno u XV veku

Objavljeno:

Jedna od glavnih znamenitosti Sokobanje koju bi bila šteta zaobići je Tursko kupatilo smešteno u samom centru. Od kad je sagrađeno, na lekovitim izvorima banje, ovo kupatilo posećuju ljudi sa različitih podneblja i iz različitih epoha. Razlog tome je isceliteljsko dejstvo njegovih voda kojima se mnogi leče i podmlađuju, a veliku popularnost steklo je i snimanjem popularne scene iz filma “Zona Zamfirova” reditelja Zdravka Šotre.

1 / 4 Foto: Printscreen/Dailymotion/EX YU STARI FILMOVI, SERIJE I EMISIJE Follow, RTS

Čuveno tursko kupatilo, danas kupatilo Park, takozvani Amam, je izgrađeno u XV veku, na temeljima koji potiču iz vremena vladavine Rimljana na ovim prostorima, a koji su tačno znali kako da iskoriste potencijale lekovite vode i vazduha. Ono je čak tri puta renovirano, ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države.

Smešteno je u centru Sokobanje a prvi put ga je obnovioknez Miloš Obrenović nakon Drugog koji je često boravio ovde tako da kao uspomenu na to vreme imamo i posebnu kadu koja je bila sagrađena samo za njega, i dan danas je u funkciji i ima muzejsku vrednost. Preko puta kupatila u to vreme sagrađen je i Milošev konak, koji je služio kao centar srpske adrministracije koja je pratila kneza Miloša. On i danas postoji mada kao mesto za ugostiteljske ubjekte i kafiće koje je, uprkos novoj nameni, uspelo da sačuva duh starih vremena.

Hamam
Hamamfoto: Printscreen/Youtube/BELGRADE SERBIA LIVE WALKING

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.