RASTE BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA U SRBIJI: Dovoljna je jedna kapljica da se zarazite, zaražena i trudnica!
Boginje, Foto: Profimedia

užas

RASTE BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA U SRBIJI: Dovoljna je jedna kapljica da se zarazite, zaražena i trudnica!

Virusolog dr Milanko Šekler otkrio je da je virus morbili jedan od najinfektivnijih virusa protiv koga je jedina zaštita vakcinacija

Objavljeno:

Potvrđeni su novi slučajevi zaraze malim boginjama, odnosno morbilama. Nakon vesti da je 12 osoba obolelo, stižu nove informacije koje potvrđuju da se ova visokozarazna bolest se proširila i sada je registrovano 15 slučajeva. Među zaraženima je deset nevakcinisanih beba ispod dve godine, i četiri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom, a obolela je i jedna osoba koja je porodični kontakt.

Kako javlja Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", među odraslim osoba su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, trudnica i majka u pratnji deteta.

Male boginje
foto: Profimedia

"Komplikacija u vidu upale pluća bile su prisutne kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju", navodi se u najnovijem izveštaju "Batuta".

“Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno”, navela je Verica Jovanović.

Virusolog dr Milanko Šekler otkrio je za Kurir da je virus morbili jedan od najinfektivnijih virusa protiv koga je jedina zaštita vakcinacija.

"Ovaj virus nema mutacije, stabilan je, ali vrlo lako se prenosi kapljičnim putem. Dovoljna je samo jedna do dve čestice virusa da zarazi drugu osobu dok je, recimo, kod korone potrebno oko 1.000 čestica."

Male boginje
foto: Profimedia

Takođe, direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške. Mogu čak da dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije.

"Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati", rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.