OMILJENU HRANU FARAONA SRBI DANAS IZBEGAVAJU! Doktor Živadinović preporučio DNEVNU DOZU!
Rodoljub Živadinović, Foto: Printscreen/RTS

OTKRIVA

OMILJENU HRANU FARAONA SRBI DANAS IZBEGAVAJU! Doktor Živadinović preporučio DNEVNU DOZU!

Koje su sve zdravstvene prednosti meda objasnio je dr Rodoljub Živadinović!

Objavljeno:

On je jedan od najlekovitijih proizvoda koje nam donosi priroda, a već unazad hiljadama godina se koristi se za lečenje brojnih bolesti, u ishrani, kozmetici, ali i medicini. Faraoni iz drevnog Egipta su ga redovno koritili upravo zbog svojih blagodeti koje pruža. U pitanju je med!

Istraživanja su pokazala da konzumiranje meda samo nakon dve nedelje snižava šećer u krvi za šest odsto, a holesterol za sedam procenata. Doktor Rodoljubom Živadinovićem, predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ali i specijalista epidemiologije i apiterapeut, gostujući na RTS-u govorio je o prednosti meda na zdravlje.

Tačno pre 20 godina urađena su prva ozbiljna istraživanja o medu. Otkriveno je da pomaže kod kardivaskularnih oboljenja, nivoa šećera u krvi, holesterola... Takođe, pre sam nekoliko dana objavljena je jedna studija na Medicinskom fakultetu u Torontu, koja je i potvrdila gore navedene prednosti.

Borov med, Med
foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

"Med ima jako antioksidativno dejstvo, što znači da podiže nivo antioksidativnih materija u organizmu čoveka", objasnio je dr Živadinović i istakao na slabiju potrošku i konzumiranje meda u Srbiji.

Prema glavi stanovnika u Srbiji na godišnjem nivou konzumira između 0,3 i 0,6 kilograma meda. Doktor je ukazao da je uzrok toga nedovoljna informisanost o povoljnim dejstvima meda po zdravlje. Kako je istakao doktor, jedna kašika dnevno ovog lekovitog porizvoda je sasvim dovoljna. On se osvrnuo i na prepoznavanje pravog, prirodnog i falsifikovanog meda. Pa tako, falsifikovan med je obično kristalno providan kada pogledate kroz teglu. Takođe, lažni med, kako je istakao dr Živadinčević se ne kristališe.

"Kristalizacija meda za potrošača je dokaz da je on pravi", rekao je za kraj.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.