DEVOJKE, OBRATITE PAŽNJU KADA BUDETE GLEDALE U NEBO NA BOGOJAVLJENSKU NOĆ: Ovo su narodna VEROVANJA
Crkva, Foto: printscreen Facebook/Свети Јован Претеча

verovanja i običaji

DEVOJKE, OBRATITE PAŽNJU KADA BUDETE GLEDALE U NEBO NA BOGOJAVLJENSKU NOĆ: Ovo su narodna VEROVANJA

Devojke treba da stave ogledalce pod jastuk te noći i sanjaće budućeg supruga

Objavljeno:

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih praznika koje proslavljaju pravoslavni vernici. Noć uoči praznika, odnosno uoči 19. januara, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Bog se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Zamišljanje želje u ponoć

Duboko je ukorenjeno i verovanje da će se tačno u ponoć, onome ko gleda u nebo i izgovara želju, pod uslovom da je jedina, ta želja i ostvariti.

Pored želje koja se treba poželeti u ponoć, sam praznik prati mnogo običaja, počevši od svima dobro poznatog plivanja za Časni krst, koji je usvojila i Crkva.

Plivanje za Časni krst i bogojavljenska vodica

Mladići, ali sve češće i devojke, koji su u dobroj kondiciji, tog dana skaču u reku i takmiče se ko će prvi stići do Časnog krsta nakon što prepliva 33 metra (broj Isusovih godina). Navodi se i da postoje određeni uslovi za takmičanje, a to je pre svega da su postili tokom Božićnog posta i da plivanju zapravo pristupaju u pravoslavnom duhu, a ne takmičarski.

Veruje se da na Bogojavljenje sva voda postaje sveta i da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje i spira grehe. Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine, piše "Nportal.rs".

Plivanje
foto: Profimedia

U pravoslavnim hramovima se na ovaj dan osveštava i bogojavljenska vodica i vernici je nose svojim kućama kako bi se ukućani umili njome i time obezbedili zdravlje, jer se veruje da ima lekovita svojstva. Takođe se veruje i da ukućani treba da popiju malo te vodice kako bi se izbegle svađe u porodici.

Snovi i predviđanje budućeg ljubavnog partnera

Za neudate devojke ovo je dan koji im može doneti uvid u to za koga će se tačno udati, ali zahteva nekoliko sitnica. Devojke treba da stave ogledalce pod jastuk te noći i sanjaće budućeg supruga.

Druga stvar podrazumeva pravljenje loptica od testa. Neophodno je napraviti četiri loptice, a na tri papirića napisati imena momaka koje devojke simpatišu. Svaki papirić se zavije u lopticu, a jedna ostaje prazna. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom "prave ljubavi". Ako pak ispliva prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala sebi suđenog.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Čeka li nas rodna godina?

Verovalo se i da Bogojavljenje određuje kakva će nam biti cela godina. Ukoliko je tog dana hladno, mraz je ili pada sneg - godina će biti rodna. Ako bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, smatra se da će cele godine biti dosta padavina i poplava.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.