STIŽE DUGOOČEKIVANA ZIMA? Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje OLUJNI VETAR koji večeras donosi PROMENE!
Vetar, Foto: Beta / Dragan Gojić

vremenska prognoza

STIŽE DUGOOČEKIVANA ZIMA? Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje OLUJNI VETAR koji večeras donosi PROMENE!

Danas posle podne i uveče sa daljim jačanjem ciklona južni vetar

Objavljeno:

Poznati meteorolog, Marko Čubrilo, najavio je da će temeprature do kraja januara biti oko proseka. On je na svom Faceboook nalogu napisao koji datumi su ključni kada se očekuje zahlađenje.

Danas posle podne i uveče sa daljim jačanjem ciklona južni vetar u pojačanju te će nad najvećim delom BiH, C.Gore, istočne Hrvatske i Srbije na udare biti jak do olujan, ponegde i preko 25m/s. Na sreću u drugom delu noći južni vetar u postepenom slabljenju.

Do petka relativno toplo uz kišu povremeno, dok se u četvrtak očekuje poetak zahlađenja koja će od petka usloviti hladnije vreme uz snežne padavine svim predelima oreko 700mnv, a snega bi trebalo biti i u nizijama, napisao je Čubrilo.

Kako modeli još nemaju tačnu putanju tog ciklona čije se formiranje očekuje u četvrtak ima jako mnogo oscilacija u proračunima kada je količine snega i njegov raspoored u pitanju, posebno za nizije.

Sneg u Beogradu
Sneg u Beogradufoto: Ana Paunković

Za sada stoji da se u predelima ispod 700mnv ne očekuje nikakav velik sneg i da će ga najčešće biti do 5cm, a ponegde na severoistoku i istoku regiona bi pokrivač mogao i izostati, ali treba sačekati barem do srede ili četvrtka kada će modeli imati konačnu opciju kretanja ciklona, a padavine će u potpunosti ući u opseg visokorezolucionih modela.

Jutarnji GFS ima sneg već u petka, dok ga nema za dolaeći vikenda pa ga ponovo ponegde ima od nedelje, dok ge ECMWF ima tek od subote. ICON ima snežne padavine od noći ka suboti.

Temperature će od petka svakako biti niže i maksimumi bi se trebali kretati od -1 do +3 stepena Celzijusa. Vetar će okrenuti na umeren severozapadni, ali se olujni udari ne očekuju.

Posle 25.01. verovatno suvo i prosečno hladno, a za početak februara ima jako mnogo opcija pri čemu je jedna od njih moguće novo, jače, zahlađenje.

Spremite se na vrlo jak vetar danas posle podne i uveče, dok se zima vraća, lili je bolje reć tek dolazi od petka, napisao je Meteorolog.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.