ZVALI SU JE "GREŠNA" PRINCEZA I GOLU JE PROTERALI IZ SRBIJE: Zbog nje je Stefana PRVOVENČANOG godinama bilo SRAMOTA
Nemanjići, Foto: Printscreen/RTS

srpska vladarka

ZVALI SU JE "GREŠNA" PRINCEZA I GOLU JE PROTERALI IZ SRBIJE: Zbog nje je Stefana PRVOVENČANOG godinama bilo SRAMOTA

Tokom godina problemi u braku su se samo gomilali

Objavljeno:

Prva supruga Stefana Prvovenčanog bila je vizantijska princeza Evdokija Anđel.

U istoriji Evdokija je ostala upamćena kao “grešna” ili “šugava” princeza, proterana iz Srbije.

Brak Stefana i Evdokije sklopljen je u skladu sa političkim ciljevima zemalja – Vizantije i Srbije.

Кako izvori navode odnos Stefana i Evdokije u početku je bio idiličan i pored toga što je vizantijskoj princezi bilo potrebno vremena da se navikne na skromne uslove života na srpskom dvoru.

Dvor
Dvorfoto: P. Milosavljević

Sve dok Stefan Prvovenčani nije stupio na čelo zemlje, Evdokija je bila povučena princeza, koja se najviše zanimala za odgajanje svojih sinova Radoslava i Vladislava i ćerke Кomine. Sa stupanjem njenog supruga na presto, ona je rešila da učestvuje u vladanju Srbijom.

Zabeleženo je da su Srbi morali da pristanu da Evdokija bude učesnica najviše vlasti u Raškoj, kao što su bile avguste u Vizantiji.

Tokom godina problemi u braku su se samo gomilali. Prema nekim tvrdanjama, Stefanu je smetalo što je lepa Evdokija privlačila previše muške pažnje, a i on sam bio je vrlo neveran.

Pojedini izvori ukazuju da je Stefan Evdokiju uhvatio u neverstvu, pa naredio da joj se skinu haljine, i maltene golu je oterao iz Srbije. Drugi navode da ju je oterao jer je obolela od šuge, pa se bojao da se i sam ne zarazi. Epilog je svakako isti – bila je Evdokija prva žena Nemanjića koja je proterana iz Srbije, i njihov brak dug deset godina razrešila je carigradska crkva, a zanimljivo je da ohridski arhiepiskop Homatijan zabeležio da je Stefan danima duboko patio zbog sramote koju mu je Evdokija nanela.

Jelena Gavrilović kao princeza Evdokija u seriji 'Nemanjići'
Jelena Gavrilović kao princeza Evdokija u seriji "Nemanjići"foto: Printscreen/Instagram

Vrlo je verovatno da raspadanje ovog braka, pre svega, treba tražiti u političkim okolnostima.

Stefan je nakratko bio zbačen sa vlasti od strane svog brata Vukana, koji se oslanjao na Zapad – Mađare i katoličke krugove.

U to vreme uticaj Vizantije naglo je opadao, te je i sam Stefan počeo da se okreće Zapadu. U takvim političkim prilikama lepa Evdokija bila je samo smetnja.

Nakon proterivanja, vraća se u Carigrad svome ocu, koji je u to vreme bio car.

Nakon propalog braka sa Stefanom, Evdokija se opet udavala, međutim, nije bila bolje sreće u ljubavi.

Udala za Aleksija V Duku Murzulufa, svog rođaka i bivšeg cara koji se oštro sukobio sa njenim ocem, po čijem je naređenju i oslepljen. Posle manje od godinu dana, njenog muža ubili su Latini, a ona se udala i treći put – za Lava Zgura, gospodara Nauplije, Argosa i Кorinta. Zgur je izvršio samoubistvo nakon što su ga Latini opseli u korintskoj tvrđavi, a Evdokija je nakon toga otišla u Malu Aziju svojoj sestri Ani… Preminula je oko 1211. godine.

(Espreso / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.