CRVENA ARMIJA PRVO GAZI ZAGREB, PA BEOGRAD: CIA otkrila tajni plan SOVJETSKOG SAVEZA! (VIDEO)
Foto: AP

otvoreni dokumenti

CRVENA ARMIJA PRVO GAZI ZAGREB, PA BEOGRAD: CIA otkrila tajni plan SOVJETSKOG SAVEZA! (VIDEO)

Napad na Jugoslaviju započeo bi napredovanjem šest do osam operativnih armija Varšavskog pakta, sa oko 7.000 tenkova i 400.000 vojnika
Objavljeno: 13:20h

CIA je 1977. godine izradila tajni dokument u kojem je izvršena procena kapaciteta Varšavskog pakta za invaziju na Jugoslaviju.

Procena američke službe je da bi Sovjetima za napad na Titovu državu bilo potrebno oko 50 divizija, a glavni udar bi istrpeo Zagreb, posle kojeg bi se krenulo na Beograd.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iako su Sovjeti imali najozbiljnije namere u vezi sa ovom vojnom intervencijom, što su dokazali u Čehoslovačkoj i Mađarskoj pre nje, analitičari CIA su navodili dva razloga zbog kojih su ocenili da je ona ipak "malo verovatna": 1) SSSR se ne graniči sa Jugoslavijom, i 2) SFRJ ne leži na strateškom pravcu kojim bi Zapad mogao da ugrozi Sovjete.

CIA je predvidela i da bi sukob sa Jugoslovenima na teritoriji SFRJ bio izuzetno težak i opasan po SSSR, a zahtevao bi mobilizaciju najmanje pola miliona ljudi.

- Ako SSSR odluči da napadne, verovatno bi brzo osvojio ravnice na severu SFRJ, ali ne bi uspeo da okupira celu teritoriju u kratkom periodu. Situacija bi ubrzo prerasla u gerilski rat, sličan onom koje se zbivao u Drugom svetskom ratu, uz mogućnost intervencije Zapada - piše u analizi CIA.

Napad na Jugoslaviju započeo bi napredovanjem šest do osam operativnih armija Varšavskog pakta, sa oko 7.000 tenkova i 400.000 vojnika.

CIA procenjuje i da bi se u ovaj sukob najradije uključili Bugari, koji su imali neraščišćene račune oko granica sa Jugoslavijom, Mađari bi pružali samo logističku podršku, a Rumuni ni toliko.

- Južna grupa sovjetskih armija iz Mađarske mogla bi zauzeti početne položaje u roku od tri dana. Sovjetska vojska pokušala bi da postigne ciljeve u prvim satima napada - brzi upad preko granice, odsecanje jedinica JNA koje bi se suprotstavile napadu, izbijanje na zapadne granice SFRJ, zauzimanje ključnih administrativnih sedišta. Preko teritorije Hrvatske razvili bi se glavni napadni pravci Varšavskog pakta, jer to je najpogodniji teren za masovni napad oklopno-mehanizovanih jedinica i pešadije - pišu analitičari CIA.

U prvom talasu Sovjeti bi se koncentrisali na zauzimanje velikih gradova: Zagreba, pa Beograda. Drugi deo udara krenuo bi iz Bugarske, otvorenim koridorima, prema Nišu i Skoplju.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.