85 % MLADIH RAZMIŠLJA DA ODE IZ OVOG GRADA U SRBIJI! Razloga za odlazak je MNOGO, može li nešto da se PROMENI?
Omladina, Foto: Profimedia

poražavajući podaci

85 % MLADIH RAZMIŠLJA DA ODE IZ OVOG GRADA U SRBIJI! Razloga za odlazak je MNOGO, može li nešto da se PROMENI?

Većina od 405 mladih koliko je učestvovalo u istraživanju, razmišlja slično

Objavljeno:

Oko 85 odsto mladih Vranjanaca razmišlja o odlasku iz rodnog grada - pokazuju istraživanja Udruženja "Naš svet, naša pravila". Najčešći razlozi su potraga za boljim životnim standardom. mogućnost zapošljavanja, obrazovanje u većim gradovima ili inostranstvu. Da bi zadržali mlade, u lokalnoj samoupravi najavljuju formiranje Omladinskog centra i razvoj poslovnog okruženja.

Dvadesetpetogodišnji Jovan Petković diplomirao je ekonomiju. Ima privremeni posao u Vranju, koji nije u struci. Usavršavao se u drugim oblastima, pohađao kurseve, radio sezonski i u inostranstvu, i ponovo razmišlja o tome.

Jovan Petrović
Jovan Petrovićfoto: Printscreen/Rts

"Ovde kod nas su mnogo manji standardi, mogućnost zarade u struci je veoma mala. Imam i dva brata koji su već desetak godina i više van države, jednog nisam video šest godina. Tako da planiram da odem kod njih", kaže Jovan Petković, diplomirani ekonomista.

Većina od 405 mladih koliko je učestvovalo u istraživanju, razmišlja slično. Ne vidi perspektivu u svom gradu, loše ocenjuje zdravstvo, ekonomiju, poslovno okruženje. Đorđe Stojanović iz udruženja "Naš svet, naša pravila" je zbog obrazovanja otišao u Beograd, student je Fakulteta organizacionih nauka.

"Moja profesija daje tu jednu privilegiju, odnosno mogućnost da se radi sa bilo kog mesta na planeti, samim tim ja imam velike mogućnosti da se zaista vratim kući, da iz Vranja radim i to je nešto što bih jako želeo", navodi Đorđe Stojanović, udruženje "Naš svet, naša pravila". Dodaje: "Sigurno je da nijedno mesto ne može da vam pruži tu toplinu, taj osećaj kao kad ste kod kuće. Ali, postoje i drugi problemi zbog kojih o takvoj odluci razmišljam, kao što je nedostatak kulturnih sadržaja, ili pristup stvarima".

Programi za unapređenje položaja mladih, njihovog neformalnog obrazovanja i volonterizma realizuju se u Kancelariji za mlade. Planovi lokalne samouprave su i formiranje omladinskog centra, povećanje budžeta za aktivnosti, razgovor sa mladima.

Vranje
Vranjefoto: Printscreen/Rts

"Kancelarija za mlade je tokom prošle i pretprošle godine sprovodila projekat Smart učionice - mladi su budućnost, gde je kroz taj projekat prošlo 22-oje mladih ljudi. Uzevši u obzir da u Vranju postoji kompanija koja se bavi programiranjem, nadamo se da će u budućem vremenskom periodu doći do razvoja te grane i samim tim da se generiše veći profit", ističe Luka Trajković, iz Kancelarije za mlade grada Vranja.

Kancelarija za mlade u Vranju
Kancelarija za mlade u Vranjufoto: Printscreen/Rts

"Konkretna podrška njima je da se prvi put ove godine raspisuje konkurs za mlade, to je možda simboličan iznos od 300 hiljada dinara, ali će upravo biti prepoznata njihova inicijativa, njihovi poslovi, ideje, kreativnost", kaže Nenad Đorđević, gradski većnik zadužen za omladinu i sport.

Od ukupno 5852 nezaposlena lica u Vranju, 1191 osoba ima između 18 i 30 godina. Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da se teško zapošljavaju ekonomisti, vaspitači, pravnici, učitelji, ali i vozači, prodavci, prehrambeni tehničari.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.