JEDNA OD NAREDNE 3 GODINE ĆE BITI NAJTOPLIJA DO SAD: Meteorolozi otkrili kad će dugo očekivani SNEG
Foto: Espreso

obratite pažnju

JEDNA OD NAREDNE 3 GODINE ĆE BITI NAJTOPLIJA DO SAD: Meteorolozi otkrili kad će dugo očekivani SNEG

Ova situacija je poziv prirode da razmislimo šta se dešava s planetom, kaže za Kurir klimatolog prof. Vladimir Đurđević

Objavljeno:

Jedna od naredne tri godine biće globalno najtoplija u istoriji i obaraće temperaturne rekorde. Ovih dana svedoci smo proleća usred zime, što je direktna posledica klimatskih promena. Zima i sneg u Srbiji se očekuju tek nakon 25. januara, prognoza je klimatologa i meteorologa.

Ova situacija je poziv prirode da razmislimo šta se dešava s planetom, kaže za Kurir klimatolog prof. Vladimir Đurđević.

- Na osnovu projekcija klimatologa, postoje velike šanse da će jedna od naredne tri godine biti najtoplija na globalnom nivou. Ova, 2022, bila je četvrta rekordno topla godina, a jedna od tri sledeće takođe će obarati temperaturne rekorde. Trenutno su 2016, 2019, 2020. i 2022. najtoplije godine, s visokim vrednostima, a jedna od naredne tri preti da obori ove rekorde - rekao je prof. Đurđević, dodajući:

Vladimir Đurđević
foto: Printscreen/RTS

- Toplija planeta donosi više ekstrema i događaja kao što poplave, suše, šumski požari, jake oluje, a takvih je sve više, što donosi i veliku materijalnu štetu U budućnosti će se ovakve stvari još češće dešavati.

Što se tiče prognoze za narednih deset dana, prof. Đurđević kaže da neće biti značajnijih promena.

- Posle 10. januara sneg se potencijalno može pojaviti na višim nadmorskim visinama, ali u manjim količinama. U nižim predelima ga u tom periodu neće biti. Možda posle 20. januara vreme počne da liči na zimu, a to će pokazati prognoza nakon 15. januara.

Marko Čubrilo
foto: Printscreen/YT/Nova S

I meteorolog Marko Čubrilo kazao je u jutarnjem programu Kurir televizije da će od Božića pa sve do 9. januara biti uglavnom suvo, stabilno i toplo, s temperaturama iznad proseka za ovaj period godine.

- Krenuće pogoršanje praćeno kišom, na planinama s konkretnijim snegom. Ipak, i dalje temperature ostaju više nego što je uobičajeno. Oko 20. januara treba očekivati hladnije dane, s noćnim minusima i u nizijama. Oko 25. januara očekuje se pojava i dnevnih minusa u nižim predelima, koji će trajati okvirno do 20. februara. Biće to najhladniji deo zime - istakao je Čubrilo, dodajući da nikako ne treba potcenjivati zimu:

Zagađenje vazduha veće jer nema vetra

Prof. Đurđević kaže da je stabilna situacija tokom zimskog perioda, lepo vreme bez vetra, kakvo je bilo ovih dana, okidač za zagađenje vazduha, koje je ovih dana vidljivo golim okom.

- Bez vetra u ovom periodu zagađenje se zadržava u vrlo tankom sloju atmosfere, a kad imamo drugačiju situaciju od ove, zagađeniji vazduh uspeva da se pomeša s vazduhom na većim visinama i tada su koncentracije zagađenja u prizemlju niže.

- Od polovine januara idemo ka sve hladnijem vremenu. Imaćemo i temperature ispod proseka, ali ništa ekstremno se ne nazire. Vreme je jako promenljivo. Setimo se 2012, kada do 20. januara hladnoće nije ni bilo, a onda smo imali rekordno hladnu zimu.

(Espreso/Kurir/A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.