SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Na današnji dan je podignut Prvi srpski ustanak i donet prvi moderni USTAV!
Foto: Nemanja Pančić

sretenje

SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Na današnji dan je podignut Prvi srpski ustanak i donet prvi moderni USTAV!

Srbija danas nizom manifestacija obeležava ovaj praznik
Objavljeno: 11:52h

U Srbiji se slavi Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

foto: Dado Đilas

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Predsednik Srbije upisao se u spomen knjigu i poručio da je Srbija danas mirna i slobodna zemlja.

Danas je 15. februar 2017. godine. Srbija je mirna i slobodna zemlja. Nismo bogati ali se polako podižemo. Vodimo samostalno svoju politiku, imamo mnogo prijatelja na svim stranama sveta. Vojno smo neutralni, Srbija je živela i posle vas živeće i posle nas. Uvek za novu decu – upisao je predsednik Srbije.

foto: Nemanja Pančić

Nikolić je venac položio uz prisustvo predsednice Ustavnog suda Vesne Ilić.

Dan državnosti – Sretenje, praznuje se dva dana u Srbiji, a obeležavanje Dana državnosti Srbije počelo je juče počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

U Crkvi Krista Kralja sinoć je održana sveta misa “Za državu” povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Državni praznik, najvišim srpskim zvaničnicima su čestitali brojni svestki lideri, među kojima su predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski car.

foto: Nemanja Pančić

Petanesti februar je jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije.

U Orašcu je 15. februara 1804. godine počela borba za oslobođenje od više vekovnog robovanja pod Turcima. Istoga datuma, 31 godinu kasnije u Kragujevcu, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Zakonom je, 2001. godine, vraćen na spisak najvažnijih datuma za srpsku državu.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jelena MIlić

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.