NOVOGODIŠNJA TRPEZA NE MOŽE BEZ MESA, ALI PAZITE GDE GA KUPUJETE! Inspekcija uputila UPOZORENJE potrošačima!
Meso, Foto: Emilija Jovanović

oprez

NOVOGODIŠNJA TRPEZA NE MOŽE BEZ MESA, ALI PAZITE GDE GA KUPUJETE! Inspekcija uputila UPOZORENJE potrošačima!

Navodi se da je potrebno da se potrošači obrate nadležnoj inspekciji u slučaju uočenih nepravilnosti

Objavljeno:

Veterinarska inspekcija apelovala je na potrošače, uoči praznika, da hranu životinjskog porekla kupuju isključivo u registrovanim objektima, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Građani se upozoravaju da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim nedakvatnim mestima, na i van pijačnog mesta, ili na ulici, „sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine domaćeg proizvoda“, jer se na taj način, ističe se, potrošači izlažu rizicima od bolesti koju se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije.

Meso
Mesofoto: Emilija Jovanović

Dodaje se da svi objekti u kojima se proizvodi hrana životinjskog porekla (meso, proizvodi od mleka, riba, jaja, med), moraju biti odobreni ili registrovani u Upravi za veterinu i pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Istovremeno, Ministarstvo je potrošačima izdalo preporuke da se hrana kupuje isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima, da se na pijacama jaja kupuju od registrovanih proizvođača.

Preporučeno je i da se obrati pažnja na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom, da se proveri deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.

Takođe, potrošači bi trebalo da obrate pažnju na uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, a da se naročito obrati pažnja na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja, na kvalitet proizvoda, da se ne kupuje unapred samleveno meso, da se sačuvaju fiskalni računi.

Mleveno meso
Mleveno mesofoto: Profimedia

Navodi se da je potrebno da se potrošači obrate nadležnoj inspekciji u slučaju uočenih nepravilnosti.

„Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele“, navodi se u saopštenju i dodaje da veterinarska inspekcija vrši službene kontrole u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla, kroz akcijske i kontrole po prijavi potrošača.

Takođe, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da Veterinarska inspekcija u vreme nastupajućih praznika i slava, odnosno u vreme kada se promet ribe obavlja u većem obimu, sprovodi pojačane kontrole sveže i smirznute ribe u svim svim registrovanim objektima za prodaju te namirnice na teritoriji Srbije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.