ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Žena koja pije, voli i traži na egzotičnom ostrvu - "JEFIMIJA, ŽENA KOJA ČEKA"
Jefimija, Foto: Printscreen Instagram

OBAVEZNO PROČITAJTE

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Žena koja pije, voli i traži na egzotičnom ostrvu - "JEFIMIJA, ŽENA KOJA ČEKA"

Roman o slobodnoj ljubavi, slobodnoj ženi i ne tako slobodnom svetu. Knjiga za plažu, biblioteku i revoluciju

Objavljeno: 13:08h
Verica Arsić

Espreso vam danas preporučuje roman Jefimija, žena koja čeka - roman čija glavna junakinja nosi ime prve srpske spisateljice, roman o savremenoj ženi koja traga za ljubavlju u svetu koji ugrožava i sužava pojam ljubavi.

Spajajući svoj literalni talenat i svoju stručnost u oblasti feminističke kritike braka i slobodne ljubavi kao iskrene opozicije u heteronormativnom odnosu, 100glava Aždaja ili Minja Marđonović napisala je roman Jefimija, žena koja čeka. Kako sama autorka kaže Jefimija je delo koje može da se podvede pod belafeministiku - amalgam beletristike i načelnih ideja anarhofeminizma.

Jefimija
foto: PrintScreen/ iSerbia/ iFemin/ Može li Jefimija biti uzor svim ženama?

Glavna junakinja Jefimija odlazi na Bali, na kome je već njena najbolja prijateljica i otkriva nam neverovatne pejzaže indonežanskog ostrva. Pored putopisnog žanra koji je definisan samim putovanjem na Bali, Jefimija je snažan feministički roman koji, bez diskriminacije drugih, ispituje probleme heteroseksualnih partnerskih odnosa u čisto patrijarhalnom svetu.

U razgovorima sa svojim prijateljicama i partnerima Jefimija otkriva postulate ideje slobodne ljubavi po uzoru na Emu Goldman. No, iako teorija prožima razgovore, jednostavan prijemčljiv stil približava anarhofeminizam običnim čitateljkama i čitateljima. Ako ne verujete da razgovor između dve žene na kafi može biti o poziciji ženskog tela u družtvu, onda nemate feministkinju u bliskom okruženju.

Jefimija je i kao svaka druga žena: bezimeno telo, potencijalna majka, neotesana kurva, besna revolucionarka, pesnikinja, romantičarka, ratnica, kućna pomoćnica, kuvarica, svetica, zmija i grešnica.

Jefimija je i roman o heteroseksualnoj ljubavi, ali o onoj slobodnoj, suprotnoj braku, onoj u kojoj je žena jednaka muškarcu, onoj u kojoj je žena slobodna, onoj u kojoj ženu ne osuđuju što pije, izlazi i ima seksualne odnose pre braka.

Da li takva ljubav postoji, ne znamo ni ja, ni Marđonović, ni Jefimija. Ali, čekamo.

Minja Marđonović/ 100glava aždaja
Minja Marđonović/ 100glava aždajafoto: PrintScreen/ Instagram/ 100glava aždaja

Čitajte našu rubriku, Espreso preporuka za čitanje kako biste pored svetskih autora i autorki šansu dali i piscima i spisateljicama sa naših prostora.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.