ZAVRŠEN RAZGOVOR PATRIJARHA PORFIRIJA I VUČIĆA: Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost!
Patrijarh Porfirije, Foto: screenshot Pink tv

tenzije na kosovu

ZAVRŠEN RAZGOVOR PATRIJARHA PORFIRIJA I VUČIĆA: Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost!

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12.00 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića

Objavljeno: 13:53h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije sastali su se u Patrijaršiji. Nakon sastanka najpre se obratio patrijarh, koji je izjavio da je velika tenzija i da je situacija ozbiljna, ali je sve zamolio za mir, i izrazio nadu da će ipak uspeti da ode na Kosovo sa kojeg je juče vraćen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagram nalogu posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem.

"Hvala Njegovoj svetosti na gostoprimstvu i prilici da govorimo o važnoj temi. Razgovarli smo noćas, a jutros sam ponovo upoznao patrijarha sa sveukupnom situacijom. Zabrana ulaska patrijarhu na Kosovo i Metohiju, najbolje govori o onima koji su to organizovali.

Oni ne mogu ni patrijarha ni srpsku crkvu da otmu iz duše našeg naroda.

- Jučerašnji dan je za mene bio istinski tužan. Ali ne samo za mene već za mnoge ljude i sestre na Kosovu i Metohiji, za naše monahinje, koji su sa radošću iščekivali da poglavar njihove crkve dođe u okviru svojih redovnih programa u Pećku patrijaršiju. Da u ovim teškim trenucima, pomoli se Bogu pre svega za razumevanje za suživot između Albanaca i Srba - rekao je patrijarh Porfirije.

Podsetio je da su Srbi na KiM gotovo 15 vekova a Albanci i Srbi 4 ili 5 vekova žive na tom prostoru.

- Kapaciteti potencijali iza nas su stakvi da nas uče da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život, i može se naći put koji vodi u okviru u kojem za svakog ima mesta. U ovom trenutku bez obzira na to što mi je bilo zabranjeno da odem na KiM, siguran sam da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se zajedno sa njima moliti Bogu za sve ovo što sam naveo. Neću da ulazim u okvir šta su građanska prava i verske slobode - kazao je patrijarh srpski Porfirije.

Pozvao je sve da zamisle da neko bez ikakvog razloga zabrani nekom da samo što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan.

- Ovo kažem zbog toga što sam siguran da bi čitav svet ustao na noge i digao svoj glas kako bi štitio pravo rimokatoličke crkve. Bolna je i ta činjenica.

Patrijarh je rekao da je pokušao juče da mu se ukloni zabrana, a ponoviću i sada apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da biram reči pa ću upotrebiti najblažu, da utiču na one koji donose odluke u Prištini da se zabrani patrijarhu da bez ikakvog razloag zabrane da ode kući.

- Što se tiče situacije na samom Kosovu mi nismo neko ko može da zna sve šta se dešava. U razgovoru sa predsednikom Vučićem imali smo mnoga pitanja. Ponović da moramo da učinimo sve da se po svaku cenu očuva mir, i molio sam lično predsednika kao što molim čitavu Vladu preko njega, da se sačuva mir da ne daj Bože ne dođe do oružanih sukoba jer oni nikome dobro neće doneti. To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali isto molim i velike sile, institucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje nerteko utiču na živote svih nas, da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu inters od svakog interesa. Potpuno sam siguran da oni to mogu, a molim se ljubavlju pred praznike da to dotakne umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na KiM i da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da i svima nama koji praviom pravoslavni Božić da to bude dan mira - rekao je patrijarh.

Predsednik Vučić se zahvalio najpre patrijarhu na gostoprimstvu da razgovaraju o važnoj temi.

- Mi smo bukvalno d noćas do pola 1 razgovarali. Upoznao sam patrijarha sa sveukupnom situacijom, političkog ugla ali i bezbednosnog. Jučešaćnje nepušanje ili zabrana ulaska na KiM koje su prištinske vlasti patrijarhu... Dovoljno je bilo da pogledate saopštenja koje su nama ceo dan najavljivali. To je jedna najveća sramota koju su sebi mogli da priušte sebi ne nama. Oni ne mogu ni patrijarha ni srpsku crkvu da da otmu iz duše KiM.

Predsednik je rekao da nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet.

- Vodimo teške razgovore sa predstavnicvima međunarodne zajednice, problem su srpske barikade, a oni koji su zajedno sa NATO gazili teritorijalni integritet Srbije pokušavaju da ga gaze i danas, suprotno rezoluciji 12 44 i svim drugim sporazumima, žele sukobe, jer im je važniji teritorijalni integritet Kosova od života Srba. Ne znate šta da uradite kada Svečlije kaže da su oni tu da uruše teritorijalni integritet. S pravom vam dolaze pa vam prete, sa Zapada, pustićemo Kurtija pa će on da uradi šta treba. Čekajte da vidimo šta želite. Za vas je važnije da se potvrdi teritorijalni integritet tzv Kosova.

Vučić je pozvao da se ne hapse Srbi zato što im se ne sviđaju. Zato što žele Kosovo bez Srba. Rekao je i da je ključno pitanje zašto toliko žele rušenje barikada.

Biće nešto novo za 10, 15 jer njihov ključni cilj je izbacivanje Srba sa KiM,

Ukoliko bilo šta vidimo kao mogući prozor, ja ću i danas i sutra, trebalo je da odem i u Rašku i u KUršumliju, da se sa predstavnicima naših naroda nađe. D

Oni su razgovarali i noćas. Do sastanka dolazi nakon što su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu ulazak na Kosovo i Metohiju.

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12.00 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom", naveo je patrijarh juče na svom Instagram nalogu.

Dodao je da su vrata na njegovom domu za njega zaključana, a da se on moli Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi. Predsednik Vučić je, povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, naglasio da se to nikad u istoriji nije dogodilo.

"I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više", naveo je predsednik na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav". Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Predsednik Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i sinoć.

Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva koja je saopštila da je stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka nerazumna i apsolutno neprihvatljiva.

"Patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", zaključuje se u saopštenju SPC.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.