ČAČAK - GRAD PO MERI MLADIH: Žele da ostanu, imaju samo JEDAN uslov!
Čačak, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

potrebe mladih

ČAČAK - GRAD PO MERI MLADIH: Žele da ostanu, imaju samo JEDAN uslov!

KZM grada Čačka svu pažnju usmerava na mlade što doprinosti i odluci mladih da se nakon studija vrate u svoj rodni grad

Objavljeno:

Kancelarija za mlade u svakom gradu predstavlja sponu između mladih i institucija. Pruža im sigurnost, mesto za zabavu, druženje i neformalno obrazovanje.

Značaj Kancelarije za mlade posebno je izražena kada mladi upišu fakultete, sloboda izražavanja i maštovitost koju su stekli u svom gradu, aktivno učestvovanje u kreiranju Omladinske politike.

KZM grada Čačka svu pažnju usmerava na mlade što doprinosti i odluci mladih da se nakon studija vrate u svoj rodni grad.

Kontaktirali smo Kancelariju za Mlade u Čačku kako bi nam bliže predstavili svoj način rada i postignute rezultate.

Čačak
foto: RINA

Da li ste radili neka istraživanja o potrebama mladih, šta je ono što ih zadržava u Čačku i zašto odlučuju da ostanu?

- Kancelarija za mlade sveobuhvatnije istraživanje o potrebama mladih radila je za potrebe izrade Lokalnog akcionog plana za mlade. Istraživanje je obuhvatilo oko 400 mladih ispitanika, različitih starosnih kategorija, uzrasta od 15 do 30 godina, uključujući i mlade iz osetljivih grupa kako bismo zasnovano donosili zaključke i odredili strateške ciljeve u skladu sa potrebama mladih i njihovim prioritetima.

Mladi Čačak napuštaju prvenstveno kada upisuju fakultet u nekom većem gradu, i to je prvi korak ka odlasku mladih iz Čačka. Zbog želje za ostankom u svom rodnom gradu mladi su izrazili potrebu za otvaranjem više fakultetskih smerova kako bi svoje školovanje i usavršavanje mogli da nastave bez odlaska u drugu sredinu. Ono što ih zadržava su svakako porodica i prijatelji. Takođe, za ostanak mladih presudno je da pronađu posao kojim žele da se bave, a grad Čačak ima razvijenu privrednu aktivnost i razvijeno privatno preduzetništvo, a zastupljene su sve privredne delatnosti, što pozitivno utiče na ostanak mladih u Čačku. Grad im samim tim nudi mogućnosti za zapošljavanje i izgradnju karijere. Postojanost Naučno-tehnološkog parka i Start-ap centra, razvijena infrastruktura, sportski, kulturni, turistički i zabavni sadržaji i programi su sigurno neki od razloga da mladi donesu odluku da ostanu u svom Čačku.

Čačak
foto: RINA

Koliko mladih aktivno učestvuje u kreiranju i sprovođenju omladinske politike u Čačku?

-Aktivno učešće mladih predstavlja okosnicu svake omladinske politike. Potrebno je da mladi aktivno učestvuju kako u kreiranju tako i u sprovođenju omladinske politike na svim nivoima. Aktivno učešće mladih shvatamo, pre svega, kao njihovo učešće u procesima donošenja svih odluka koje nastoje da odgovore na pitanja koja se tiču mladih. Učešće mladih u procesima donošenja odluka odvija se kroz programe aktivnosti udruženja mladih i za mlade, kao i neformalnih grupa. Mladi su uključeni u kreiranje i sprovođenje omladinske politike kroz učešće u radnim grupama za izradu različitih strategija i strateških dokumenata. Takođe, članovi Saveta za mlade su većinski osobe mlađe dobi. Na teritoriji Čačka praktikuje se učešće u radu institucija i tela, putem različitih mehanizama – saveta, učeničkih i studenstkih parlamenata, radnih grupa, redovnih konsultacija, strukturiranog dijaloga, zagovaranja, a prvenstveno kroz rad Kancelarije za mlade koja je spona između mladih i donosioca odluka.

Čačak
foto: RINA

Kakav je položaj mladih i šta im KZM nudi?

Kancelarija za mlade pruža mladima:

  • Veću i bolju informisanost,
  • Povećanje aktivizma i volonterizma,
  • Edukativne sadržaje putem neformalnog obrazovanja,
  • Razvijanje svesti o timskom radu,
  • Podršku inicijativama mladih,
  • Poboljšava kvalitet života kroz učešće u raznim aktivnostima, međunarodnim
  • programima razmene, projektima,
  • Kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i mnoge druge pogodnosti.

- U skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije, Kancelarija za mlade se bavi kreiranjem i sprovođenjem omladinske politike na nivou grada Čačka, izradom lokalnog akcionog plana za mlade, informisanjem i pružanjem svake vrste servisa mladima Čačka u skladu sa ovlašćenjima i mogućnostima.

U okviru Kancelarije za mlade nalazi se i Omladinski klub, prostor za mlade koji pruža podršku aktivnom učešću mladih i njihovom volontiranju u realizaciji različitih aktivnosti, kao i programima neformalnog obrazovanja i omladinskog rada koji je besplatno dostupan na korišćenje svim mladima grada Čačka, zaključili su iz Kancelarije za Mlade u Čačku.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.