KADA AMONIJAK DOVODI DO TEŽIH OPEKOTINA I SMRTNOG ISHODA? Stručnjaci Hemijskog fakulteta savetuju kako se zaštititi
Bolnica, Foto: Profimedia, Marina Lopičić

SAVETI

KADA AMONIJAK DOVODI DO TEŽIH OPEKOTINA I SMRTNOG ISHODA? Stručnjaci Hemijskog fakulteta savetuju kako se zaštititi

Gasoviti amonijak u manjoj koncentraciji (između 134 i 700 ppm) može da izazove iritaciju nosa i grla, kao i probleme sa disanjem

Objavljeno:

Posle incidenta kod Pirota i izlivanja amonijaka, stručnjaci sa Hemijskog fakulteta u Beogradu saopštavaju da u takvim situacijama najveća opasnost preti organima za disanje, koži i očima. Velike količine amonijaka mogu da dovedu do teških opekotina, a maske koje su se koristile za vreme epidemije nisu adekvatna zaštita, upozoravaju sa Hemijskog fakulteta.

Amonijak je bezbojan gas oštrog mirisa koji se dobro rastvara u vodi. Uglavnom se koristi u procesima proizvodnje veštačkog đubriva i eksploziva, ali i drugim granama hemijske industrije. Prilikom izlaganja gasovitom amonijaku najveća opasnost preti organima za disanje, koži i očima.

Gasoviti amonijak u manjoj koncentraciji (između 134 i 700 ppm) može da izazove iritaciju nosa i grla, kao i probleme sa disanjem.

U većim koncentracijama amonijak može da izazove jak kašalj, ozbiljna oštećenja pluća, iritaciju očiju ili čak i gubitak vida.

Pirot
Pirotfoto: Printscreen/Instagram/192_rs

Kako navode na Hemijskom fakultetu, u jako velikim koncentracijama (preko 1700 ppm) amonijak može da dovede do teških hemijskih opekotina na koži i sluzokoži kao i do smrtnog ishoda, u zavisnosti od perioda izlaganja.

Simptomi trovanja amonijakom mogu se javiti i više sati nakon izlaganja ovoj supstanci. U slučaju sumnje na trovanje, osobu koja je bila izložena gasovitom amonijaku potreno je odvesti na čist vazduh i što pre obezbediti stručnu medicinsku pomoć.

Hemijski fakultet preporučuje da je eventualne opekotine na koži i sluzokoži potrebno isprati velikom količinom vode dok je delove odeće koji su bili izloženi parama amonijaka potrebno pažljivo ukloniti, posebno ako su vlažni.

Vreme zadržavanja gasovitog amonijaka u vazduhu zavisi od velikog broja faktora, pre svega od količine gasa, vremenskih prilika, vetra ali i vlažnosti vazduha. Amonijak vezuje vlagu iz vazduha pri čemu dolazi do kondenzacije koja se manifestuje u vidu magle.

Ovakva magla je toksična i korozivna zbog čega je važno da građani koji žive u okolini mesta nesreće drže prozore i vrata zatvorenim i ne izlaze iz kuća i stanova dok ne dobiju takvu preopruku od nadležnih organa.

kašalj
kašaljfoto: Profimedia

Maske za lice koje su korišćene tokom epidemije korona virusa nisu dovoljno dobra zaštita od gasovitog amonijaka s obzirom da su molekuli amonijaka sitniji od pora koje postoje u materijalu od kog su pravljeni filteri za maske (ovo uključuje i maske tipa N95), upozoravaju sa Hemijskog fakulteta.

Iako se amonijak ne smatra veoma zapaljivom supstancom, sa Hemijskog fakulteta u Beogradu saopštavaju da pod ekstremnim uslovima i u slučaju visoke koncentracije gasovitog amonijaka (16 - 25 odsto) može doći do paljenja i eksplozije, što je još jedan razlog da građani ne prilaze mestu nesreće i ostanu kod svojih kuća.

Vagon sa amonijakom prevrnuo se juče na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu.

Pedeset jedna osoba je hospitalizovana u pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.