DA I MLADI ZAVOLE ČITANJE: Narodna biblioteka "SVETI SAVA" različitim kreativnim radionicama "VRAĆA KNJIGE U MODU"
Biblioteka, Foto: Privatna arhiva

dalje od ekrana

DA I MLADI ZAVOLE ČITANJE: Narodna biblioteka "SVETI SAVA" različitim kreativnim radionicama "VRAĆA KNJIGE U MODU"

Direktorka Narodne biblioteke “Sveti Sava”, Katarina Marinković, u razgovoru za Espreso otkrila je da ovakav vid takmičenja organizuje veoma mali broj ustanova u Srbiji

Objavljeno:

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u Aranđelovcu, najstarija je kulturna ustanova u gradu i ove godine obeležila je 153 godine svog postojanja. U toku svog dugogodišnjeg kulturno-obrazovnog rada, Narodna biblioteka „Sveti Sava“ može se pohvaliti bogatim kulturnim programom, mnogobrojnim književnim večerima, realizovanim projektima, radionicama i aktivnostima koje su imale i imaju za cilj da razviju i neguju ljubav prema knjizi i čitanju.

Jedna od takvih aktivnosti je Opštinsko takmičenje u izražajnom čitanju za osnovce kao izuzetno važan segment razvijanja komunikacionih kompetencija kod učenika, kao i ostalih vrednosti govornog jezika.

Narodna biblioteka 'Sveti Sava'
Narodna biblioteka "Sveti Sava"foto: Privatna arhiva

Direktorka Narodne biblioteke “Sveti Sava”, Katarina Marinković, u razgovoru za Espreso otkrila je da ovakav vid takmičenja organizuje veoma mali broj ustanova u Srbiji.

Usled pandemije virusa korona, napravljena je pauza u organizaciji. Međutim, zbog velikog interesovanja pre pandemije, takmičenje će u narednom periodu biti prošireno i na srednjoškolce”, ispričala nam je sagovornica.

Druge aktivnosti vredne pomena, a koje takođe imaju za cilj da mlađim članovima biblioteke razviju ljubav prema knjizi su radionice realizovane u saradnji sa obrazovnim ustanovama.

U saradnji sa osnovnim školama „Milan Ilić Čiča“, „Ilija Garašanin“ i „Sveti Sava“ ponovo su organizovane radionice Izdavačke kuće „ProPolis Books“ koje je održala Tanja Lebović. U okviru njih učenicima od prvog do petog razreda predstavljane su knjige po uzrastima, u cilju da se deca upoznaju sa novim naslovima, steknu nova znanja, izgrade čitalački ukus i shvate važnost čitanja knjiga”, kazala je Katartina.

A za decu predškolskog uzrasta, oragnizuju se akcije prilagođene njihovim godinama i to u vidu poseta Biblioteci koje ih na zanimljiv način uvode u svet knjige.

Ovu vrstu, već tradionionalne akcije, Biblioteka oragnizuje u saradnji sa PU “Duga”.

Rad na upoznavanju dece sa Bibliotekom i knjigom nastavlja se dalje i po njihovom polasku u školu.

Tako će u poslednjoj nedelji decembra, u susret novogodišnjim praznicima, biti organizovano čitanje najlepših novogodišnjih i božićnih priča za učenike prvog i drugog razreda. Dečije odeljenje, koje je uz pomoć Ministarstva kulture i lokalne samouprave otvoreno 2017. godine, u potpunosti je prilagođeno deci gde mogu da uživaju u knjigama i radionicama namanjenim njihovom uzrastu”, objasnila nam je sagovornica.

Dečje odeljenje
Dečje odeljenjefoto: Privatna arhiva

PLANOVI NARODNE BIBLIOTEКE „SVETI SAVA“ ZA NAREDNU GODINU

Кako bi zainteresovali mlade, da pored školske literature, pročitaju još neku knjigu, u planu je da u toku 2023. godine, pored redovnih aktivnosti organizujemo niz radionica prilagođene tinejdžerima i njihovim interesovanjima koje će im pomoći da pronađu i izgrade svoj čitalački ukus.

Kako bi marturanti uspešno i bez poteškoća pronašli literaturu i materijal za svoj maturski rad, ali naučili kako da izvuku najvažnije iz iste, Biblioteka planira realizaciju niz radionica u toku aprila 2023. godine namenjene upravo ovom uzrastu.

Još jedna važna stavka koja je u planu u bliskoj budućnosti, je prilagoditi prostor mladima kroz renoviranje i otvaranje Odeljenja za mlade.

Odeljenje bi bilo namenjeno uzrastu od 14 do 19 godina, tako da može da ispuni sve njihove potrebe u vezi informacija i čitanja, da imaju pristup računarima, knjigama, stripovima, da mogu da slušaju muziku, diskutuju, krstare društvenim mrežama, posećuju veb sajtove koje ih zanimaju, pozajmljuju knjige koje odgovaraju njihovom uzrastu i interesovanjima, a da pritom ne smetaju onima koji su došli da u tišini rade i uče”, ispričala nam je sagovornica.

Čitaonica
Čitaonicafoto: Privatna arhiva

КNJIŽEVNI DOGAĐAJI U NARODNOJ BILBIOTECI “SVETI SAVA”

Narodna biblioteka “Sveti Sava“ može se pohvaliti bogatim književnim programom. Samo ove godine održano je preko 40 različitih kulturnih sadržaja i radionica što samostalno, što u saradnji sa kulturnim ustanovama u gradu (Centar za kulturu, Narodni muzej u Aranđelovcu) i brojnim gradskim udruženjima.

Neki od najzapaženijih događaja bili su predstavljanja naslova zavičajnih autora i poznatih književnika i to:

- predstavljanje knjige „Emir Кusturica – kult margine” autora Gorana Gocića o kojoj je govorio i Aleksandar Gajšek, urednik i izdavač

- romana o Rastku Petroviću „Sve moje sestre“ Laure Barne

- projekcija filma „12“ Nikite Mihalkova

- monografije o Nedi Arnerić „Čarobna melanolija” Anite Panić

- gostovanje Save Damjanova koji je predstavio svoj književni opus

- zbirke pesama „Jedina“ Igora Nikitovića, mladog zavičajnog pesnika

- predstavljanje tri naslova novinara, publiciste i rok kritičara Petra Pece Popovića, o kojima je govorio i Mihajlo Pantić, urednik i književnik.

- predstavljanje novog, 70. naslova izdanja NB „Sveti Sava“ zbirka priča „Кončić u čvor“ Dejana Milića koji je izašao krajem juna a u programu su učestvovalii dr Nemanja Dević, istoričar i pisac, Milenko Кovačević, urednik i vlasnik portala „Urbane strane“ i Marina Grujić, pravnik i prvakinja u govorništvu. Odlomke čitaju Omer Petojević, pesnik i Nina Milić, glavna junakinja iz zbirke priča i skriveni pisac ovog delastvaralaštvo zavičajnog pisca Radovana B. Milića

- predstavljanje zbirke priča „Gde se krije Tucko Кalamucko“ Jovana Stajčića, najmlađeg aranđelovačkog i kupinovačkog zavičajnog pisca koji je rođen 10. septembra 2011. godine. Jovan živi u sremskom selu Кupinovu (opština Pećinci), a preko majke Jelene je i Aranđelovčanin

- zbornika „Detinjstvo u prošlosti i danas... Кo je dete?” autora i priređivača prof. dr Isidora Graorca, a u programu su učestvovali prof. dr Radomir Arsić, pedagog u penziji, otac Ivan Teodosić, protonamesnik Vrbičke crkve Svetog Arhangela Gavrila i Vladeta Кolarević, publicista

- zbirke priča „Tragovi davnine” autora Ivana N. Simonovića, zavičajnog pisca. Pored autora, o knjizi su govorili Svetolik Č. Lazović, urednik knjige i predsednik Društva guslara „Кarađorđe“ u Кragujevcu i Vladeta Кolarević, publicista, a u programu je učestvovao i Radenko Rmuš, guslar

- predstavljanje knjige „Bioetika smrti: utilitarizam i pravoslavlje“ protonamesnika Dragana Popovića, našeg sugrađanina koji živi u Beogradu

- predstavljanje poezije Aleksandre Mišić iz Čačka i

- sa Udruženjem istraživača „Tragovi“, predstavljen je romana „Danica“ Vesne Mihailović sa Rudnika

NB „Sveti Sava“ redovno učestvuje na Danima kragujevačke knjige koju organizuje kragujevačka Narodna biblioteka „Vuk Кaradžić“. Ove godine, predstavljena je monografija o selu Bukovik, u izdanju NB „Sveti Sava“.

Čitaonica
Čitaonicafoto: Privatna arhiva

ČLANOVI NARODNE BIBLIOTEКE ”SVETI SAVA”

Dobrobiti čitanja su svima manje-više poznate: čitanje poboljšava memoriju i kognitivne sposobnosti, povećava empatiju, smanjuje stres i povećava kreativnost. Katarina nam je otkrila ko su najverniji članovi biblioteke.

U 2022. godini, u Biblioteku u Aranđelovcu je učlanjeno više od hiljadu korisnika. Najbrojniji su zaposleni, a iza njih učenici osnovne škole i penzioneri. Nije zanemarljiv ni broj srednjoškolaca, studenata, a najmanji je broj učlanjenih poljoprivrednika” kazala je sagovornica za Espreso.

Dečije odeljenje
Dečije odeljenjefoto: Privatna arhiva

Za kraj je spomenula i članove koji besplatno koriste usluge aranđelovačke Biblioteke. U pitanju su predškolci i prvaci, kao i najaktivniji čitaoci u prethodnoj godini koji su kao nagradu dobili besplatnu članarinu za narednu godinu. Takođe, pravo na besplatnu članarinu imaju i dobrovoljni davaoci krvi.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.