DRAGAN U DVORIŠTU NAŠAO ZMIJU DUŽU OD JEDNOG METRA: Ne pamte TAKVU POJAVU u ovo DOBA GODINE (FOTO)
Zmija, Foto: RINA

JEZIVO

DRAGAN U DVORIŠTU NAŠAO ZMIJU DUŽU OD JEDNOG METRA: Ne pamte TAKVU POJAVU u ovo DOBA GODINE (FOTO)

Čuveni hvatač zmija i jedini na teritoriji Moravičkog okruga, Dejan Bisenić, kaže da iako građani nisu navikli da viđaju zmije preko zime, to i nije toliko neobična pojava

Objavljeno:

Iako bi trebalo da budu u zimskom snu, zmije su i usred zime izašle na površinu. Blizak susret sa opasnim gmizavcem imao je Dragan Knežević iz Jagnjila koji je u dvorištu pored njegove kuće ugledao smuka.

- Smuk je dugačak preko jednog metra i bio je u dvorištu u kom niko ne živi, pa je malo zapušteno. Moja majka je pre mesec dana isto ugledala zmiju i sada opet. Ovo se ranije kod nas nije dešavalo, da u ovo doba godine naletimo na zmije", rekao je Dragan.

Čuveni hvatač zmija i jedini na teritoriji Moravičkog okruga, Dejan Bisenić, kaže da iako građani nisu navikli da viđaju zmije preko zime, to i nije toliko neobična pojava. Zbog promene klimatskih uslova sezona hvatanja zmija sada traje čitave godine.

- U ovom periodu godine one traže topla mesta gde će se nastaniti da prezime i skriti. To su uglavnom, podrumi, štale, garaže i šahte. Ukoliko ih vidite napolju, na površini to znači da su i potrazi za toplim skloništem. One su sada usporene i ako ih vidite, moj je savet da ih ne dirate, samim tim neće ni one vas, u suprotnom napašće vas u samoodbrani - rekao je za RINU, Dejan Bisenić hvatač zmija.

Prethodnih godina dešavalo se da meštani pojedinih dragačevskih sela ugledaju zmiju čak i na snegu.

Smuk je zmija koja voli da se kreće kroz biljke, a u slučaju susreta s čovekom brzo će pobeći u sklonište. Kada je ugrožena brani se od napadača zauzimanjem preteće poze i ispuštanjem smrdljive tečnosti. Prirodni neprijatelji su joj druge zmije, ježevi, kune, jazavci, ptice grabljivice, psi i mačke.

Aktivna je ujutro i popodne, a leti čak i noću. Kako je neotrovna, svoj plen ubija na način da ga stegne i guši gutajući prvo žrtvinu glavu. Ljudi su je od davnina smatrali korisnom jer se hrani većinom glodarima, krticama i rovčicama. Ređe pojede mlade ptice ili jaja. Hibernira u periodu između oktobra i marta. U prirodi živi 25 do 30 godina.

Narod Ilira je sebe nazivao "Narodom zmija" i pravili su različite predmete u obliku zmija, a prvenstveno se radilo o smuku. Grci i Rimljani obožavali su istu zmiju jer je "čistila" glodare oko kuće.

Smuk se možda čini velikom i opasnom, ali u stvarnosti je neotrovna i neopasna zmija koja se više boji čoveka nego on nje.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.