OSTAĆEMO NEOBRAZOVANI, ALI NEĆEMO ODUSTATI! Kako je jedna BG škola od uspešne postala škola suza i protesta! (FOTO)
Foto: Espreso

đaci ustali protiv ministarstva

OSTAĆEMO NEOBRAZOVANI, ALI NEĆEMO ODUSTATI! Kako je jedna BG škola od uspešne postala škola suza i protesta! (FOTO)

Ogorčeni odlukom, potpisali su peticiju protiv prispajanja i rešeni su da od premeštanja nema ništa!
Objavljeno:

Espreso je nedavno pisao o Školi za tekstil kože iz Brankove ulice, koja će biti preseljena, a da đaci i njihovi roditelji nisu imali predstavu šta se zapravo događa. Rečeno im je da će škola biti renovirana, a deca u istu vraćena nakon toga. Međutim, za konačnu odluku čuli su preko medija.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Gnev i bes roditelja, ali i đaka izazvala je reakcija ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je tom prilikom izjavio da "Škola za tekstil nije nikada ničemu služila".

foto: Fonet

On je tada rekao i da direktor škole "brani fotelju", zbog čega roditelji osećaju samo gnev, jer prema rečima nekih od njih, taj isti direktor izveo je iz škole učenike koji su sada svoji ljudi, zaposleni i zadovoljni znanjem stečenim tokom školovanja.

Ogorčeni jer su đaci, kako i sami kažu - izbačeni na prevaru, odlučili su da neće stati u borbi i da će profesore i svoju decu podržati u bilo kojoj odluci, iako bi neke od njih mogle biti radikalne. Naime, učenici koji pohađaju školu održali su miran protest sa svojim roditeljima i tako poručili da neće odustati, i čak najavili da će se pre ispisati nego pristati na premeštaj!

foto: Espreso

Prema odluci ministarstva prosvete, sa kojom ni uprava škole, ni roditelji i njihova deca nisu bili upoznati na vreme, učenici škole za tekstil u Brankovoj ulici broj 17. u toku renoviranja trebalo bi da borave u barakama na Starom sajmištu, a nakon toga da budu prispojeni školi za tekstil na Zvezdari, koja je prema rečima roditelja u još gorem stanju.

Oni su na protestu pokrenuli peticiju, kojom žele da zabrane premeštanje, jer pored svega, ova odluka ne isključuje mogućnost da će prispajanjem škola biti promenjene razredne starešine i učenici.

DECA ĆE ODUSTATI OD ŠKOLE ZBOG OVE ODLUKE: Đake iz Brankove ulice sele, roditelji BESNI! (FOTO)

Klinci su samoinicijativno izašli na ulice da brane svoju školu. Pokazali su da se drže zajedno usprkos svemu, ministra pozvali da da ostavku i poručili da oni neće plakati ako se to desi!

foto: Espreso

Veliki broj roditelja odlučio je da preko medija, ovog puta preko našeg portala, pokaže sa kakvim problemom se srednjoškolici ove škole suočavaju. Porazgovarali smo sa nekima od njih i tom prilikom saznali da od borbe ne odustaju i da će klince i profesore podržati u svakom smsilu.

- Dve moje ćerke su završile ovu školu, sada imaju posao i zadovoljne su svojim zanatom. Treća ćerka je sada na trećoj godini, ali videćemo da li će završiti... Da, zanat je u pitanju, ali ne vidim šta je tu sporno. To je četvorogodišnja škola koja rađa mlade kreativce i sada to neko hoće da im oduzme jer im se prohtelo. Od svega je najgora izjava ministra koji je uvredio ne samo profesore,već i mlade ljude koji su se posvetili školovanju onoga što ih ispunjava - objašnjava majka jedne od učenica i dodaje da je njena ćerka rekla da će se pre ispisati nego preći u školu na Zvezdari, a da će je ona u tome podržati.

- Pre ću dozvoliti da bude neobrazovana, to jest da ne završi školovanje do kraja nego da je ovako omalovažavaju. I nju i njene drugare i drugarice.

Gospođa Vukelić, majka jednog učenika, u razgovoru za naš portal rekla je da je izjava ministra sramotna i da je i njen suprug završio ovu školu i da ima dobar posao već 25 godina.

foto: Espreso

- Moj sin ima 18 godina i on zna da napravi cipelu. To je naučio u školi iz koje sada hoće da ga izbace. Jeste stara, ali kao su već više od dve godine skupljali dokumentaciju da se škola renovira, zašto onda ovo naprasno teranje? Ako je ministar već želeo da zatvori školu, trebao je da sačeka da svi upisani đaci završe i maturiraju, a onda ne upisuje nove. Način na koji je ovo urađeno je nečuven - objašnjava ona.

U jednom su saglasni svi. Deca će imati punu podršu ukoliko odluče da se ispišu i prekinu školovanje, pa makar to značilo i da će ostati neobrazovani.

Tehnička škola za dizajn kože je škola sa dugom tradicijom. Smeštena je u Brankovoj ulici, u starom zdanju koje su još 1879. godine izgradile obrazovane žene Beograda, okupljene u Beogradskom ženskom društvu. Bila je to prva takva škola u Kneževini Srbiji, a osnovana je iste godine kada i prva ženska zanatska škola u Parizu. Njene pokroviteljke bile su kneginja Natalija Obrenović i kraljica Marija Karađorđević.

foto: skolazadizajnkoze

Program škole sadrži različite kreativne radionice, učenici učestvuju u brojnim takmičenjima i osvajaju nagrade.

Da li je ljudski uskrati klincima da uče ono što vole, da jednog dana ne bi bili kao većina građana Srbije? Zarobljeni poslovima koje rade čisto da bi preživeli i koji im ne prečinjavaju nikakvo zadovoljstvo.

Đaci neće odustati!

Ministar Šarćević nije bio dostupan za komentar povodom ove priče.

BONUS VIDEO: Privatni izvršitelji - državna mafija!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.