NJEGOVO TELO BACILI SU U OGANJ: Vernici DANAS slave velikog SVECA, Srbi veruju u njegove moći ISCELJENJA!
Vernici, Foto: Aleksa Petrović

pomolite se!

NJEGOVO TELO BACILI SU U OGANJ: Vernici DANAS slave velikog SVECA, Srbi veruju u njegove moći ISCELJENJA!

Upokojio se oko 304. godine

Objavljeno: 07:32h

Bio je po zanimanju vojnik, misirskog porekla. Kao istinski hrišćanin, naspustio je vojsku i otišao u planinu. Nakon nekog vremena Sveti Mina se spustio u grad - Katuaniju i pred okupljenima objavio svoju veru u Hrista. Knez tog grada Piros kada je čuo Minine reči naredi da ga stave na velike muke.

Šibali su ga, strugali gvozdenim četkama, palili vatrom, i na kraju ga posekli mačem. Njegovo telo je bačeno u oganj, ali su neke delove spasili hrišćani.

Vernici, Crkva, Cveta Petka
foto: Aleksa Petrović

Mnogi Srbi veruju u čudotvorne i isceliteljske moći Svetog Mine. Veliki broj vernika mu se moli u Beogradu na Zvezdari, u pravoslavnom hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara, gde se nalazi čudotvorna ikona Svetog velikomučenika Mine.

Crkva
foto: Printscreen/Youtube/Nun Christina - Oceanitissa

Upokojio se oko 304. godine. Na freskama i ikonama sveti velikomučenik Mina se prikazuje na dva načina - kao ratnik koji sedi na belom konju, ali i bez konja, samo u vojničkom odelu.

Pema predanju,vernicima se više puta javljao dok je bio na konju, pomogao im i kažnjavao je nevernike. Njegova ikona, za koju mnogi Srbi veruju da je čudotvorna i isceliteljska, nalazi se u beogradskoj crkvi Lazarica na Zvezdari.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.