MNOGI PRAVOSLAVCI PRAVE VELIKU GREŠKU TOKOM POSTA, A DA NISU NI SVESNI: Ovo pravilo mora da se ispoštuje!
Ikona, Foto: Printscreen/Youtube/Svetogorac IC XC NIKA

božićni post je u toku

MNOGI PRAVOSLAVCI PRAVE VELIKU GREŠKU TOKOM POSTA, A DA NISU NI SVESNI: Ovo pravilo mora da se ispoštuje!

Telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim

Objavljeno:

Božićni post je počeo 28. novembra, a završava se na Božić, 7. januara. Tih 40 dana svaki pravi vernik treba da iskoristi za pročišćenje i tela i duše, ali mnogi ljudi greše tokom posta.

Sredom i petkom se posti isključivo na vodi. Ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno je ulje u ishrani, kao i vino.

Subotom i nedeljom može da se jede riba. Najstrožiji post je 6. januara, na Badnji dan, kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Posna hrana
Posna hranafoto: Filip Plavčić

U toku celog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja.

Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi.

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

Post je, zapravo, vreme kada čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela.

Vreme posta treba da nauči čoveka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, besa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Crkva
Crkvafoto: Aleksa Petrović

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

- Ne govori mi: "Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini. Kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? - prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.