SLAVILI GA KAFEDŽIJE I VINARI! Ko je svetac kog smo zbog Dana zaljubljenih zaboravili!?
Foto: Wikipedia

sveti trifun

SLAVILI GA KAFEDŽIJE I VINARI! Ko je svetac kog smo zbog Dana zaljubljenih zaboravili!?

Već godinama svakog 14. februara neizbežno se vode rasprave o tome šta se slavi
Objavljeno:

Zahvaljujući Holivudu i dobrom marketingu, Dan zaljubljenih tj. Sveti Valentin postao je globalni fenomen, pa čak i u Srbiji. Čak i našu zemlju, koja već ima praznik koji slavi 14. februara zahvatio je trend poklanjanja bombonjera, srca i drugih prigodnih poklona voljenoj osobi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Mišljenja o prazniku i o tome ko šta slavi su oprečna. Dok jedni slave Dan zaljubljenih i koriste priliku da voljenoj osobi poklone nešto, drugi su mišljenja da taj dan nikako ne bi trebalo slaviti kao dan Valentinov dan, već kao dan svetog Trifuna.

Svetog Trifuna inače u Srbiji najviše obeležavaju vinogradari jer se veruje da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata i bolesti. Zapisi o ovome pronalaze se još u 16. veku što govori o dugotrajnosti ove tradicije u našoj zemlji.

Vinogradari kažu da se na taj dan valja porezati barem jedan čokot vinove loze i zaliti vinom - da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Zbog ovog običaja, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima.Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, 14. februara nijednom gostu ne smeju da naplate vino.

foto: Nebojša Mandić, ilustracija

S druge strane, ima i onih koji na taj dan slave Dan zaljubljenih.

Dan Svetog Valentina u zapadnoj varijanti i Valentinovo, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno ga obeležava veliki broj ljudi širom sveta, iako je ovaj dan obično radan. Dan zaljubljenih je danas sekularan, dok je, u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pesniku poznog srednjeg veka. U to vreme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmena ljubav. Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama.

Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi).

Još od devetnaestog veka, rukom pisanim čestitkama mesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.

Bonus video:

Milan St. Protić intervju nedelje

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.