KOVID BOLNICE ODLAZE U ZABORAV? Prenamena nekih već počela, evo ko će se lečiti u njima
Kovid bolnica u Batajnici, Foto: Printscreen, Profimedia

NOVA PRAVILA

KOVID BOLNICE ODLAZE U ZABORAV? Prenamena nekih već počela, evo ko će se lečiti u njima

Odeljenja nisu puna, ali je više pacijenata nego na početku meseca

Objavljeno:

Korona brojevi ne rastu naglo, ali poslednjih dana broj obolelih je u porastu. Pošto počinje period slava i praznika, a registrovani su i drugi virusi, uključujući i virus gripa, epidemiolozi pozivaju na zaštitu i oprez.

U tri kovid bolnice u Srbiji nema mnogo pacijenata, pa je Ministarstvo zdravlja blizu odluke da u njima pomoć dobijaju palijativni pacijenti.

Od otvaranja 4. decembra 2020. godine, do danas, kroz kovid bolnicu u Batajnici prošlo je 23.200 pacijenata. Uz podršku lekara, mnoge porodice iz te ustanove su izašle zdravo, ali nažalost u mnogim slučajevima je kovid pobedio. U ovom trenutku, prosek godina kod ležećih pacijenata je 75.

I zbog godina, i zbog drugih pratećih bolesti, sudbine onih koji se u Batajnici bore za život su neizvesne. Tešku kliničku sliku više ne daje kovid 19, ali se njihovo zdravstveno stanje neretko pogoršava u trenutku.

Odeljenja nisu puna, ali je više pacijenata nego na početku meseca. Od njih 96, 11 je u jedinici intenzivnog lečenja.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević navodi da je stanje njih 11 teško.

Tatjana Adžić Vukičević
Tatjana Adžić Vukičevićfoto: RTS printscreen

"Upravo zato što su to masivna moždana krvarenja, moždani udari, što su to različite postintubacione kome, saobraćajne traume, maligniteti, od tih 11 ljudi svega dve osobe imaju kovid pravu pneumoniju", napominje Adžić Vukičevićeva za RTS.

Daju tu i dalje sve od sebe da svakome pomognu, ali se i nadaju da se posle skoro tri godine borbe sa kovidom, kraj epidemije nazire.

"Mogli bismo da stavimo uskoro ključ na vrata bolnice, ukoliko bi se oformila izolaciona odeljenja u svim ustanovama u zemlji, u tercijarnim ili sekundarnim centrima, s tim da se najteži bolesnici kada treba leče u intenzivnim jedinicama pulmologije ili infektivne klinike", dodaje Adžić Vukičevićeva.

Direktor kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović kaže da se spremaju za prenamenu, ali da je to još na nivou elaborata.

"Ono što je bitno, ova bolnica će nastaviti da živi, i tehnički je i prostorno je opremljena, imamo adekvatno osoblje", ističe Cvetanović.

I u kovid bolnici u Kruševcu kažu da je situacija potpuno drugačija nego u istom periodu prošle godine.

"Unazad mesec dana, mi imamo standardni broj pacijenata, oko 40-50. Evo 20. decembra su pune dve godine otkako smo zvanično otvorili bolnicu, skoro 10.000 pacijenata. Teška borba iza nas", dodaje Cvetanović.

U Srbiji u cirkulaciji dominira BA 5 oblik omikron soja. Bivalentne vakcine koje treba da stignu, štite i od tog, i od prvog vuhanskog oblika koronavirusa. Preporučena je za starije od 50 godina.

Da li će biti interesovanja za imunizaciju, tek će se videti. U zemljama koje imaju tu vakcinu, buster dozu primilo je tek oko jedan odsto. Korona knjiga još nije zatvorena, ali...

Epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da sve ukazuje da se ovo približava kraju i da već imamo neku normalnost.

"Niko ne priča o restriktivnim merama, ali niko nikoga ne sprečava da se štiti", poručio je Kon.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.