PADAVINE POVEĆALE VODOSTAJ REKE DRINE, NAPETA SITUACIJA KOD BAJINE BAŠTE: Ponovo ugrožena čuvena KUĆICA NA STENI
Kućica na steni, Foto: RINA

VODENA STIHIJA PRETI

PADAVINE POVEĆALE VODOSTAJ REKE DRINE, NAPETA SITUACIJA KOD BAJINE BAŠTE: Ponovo ugrožena čuvena KUĆICA NA STENI

Napeta situacija jeste i nizvodno od Bajine Bašte, u opštini Ljubovija, gde se zbog porasta vodostaja sitacija prati iz časa u čas, a za sada nema izlivanja

Objavljeno:

Obilne padavine povećale su vodostaj reke Drine kod Bajine Bašte, trenutni protok vode je oko 2000 kubika u sekundi a vrh poplavnog talasa očekuje se oko 18 časova. Vodena stihija preti da se izlije na okolno zemljište, a na udaru bi ponovo mogla da se nađe i čuvena turistička atrakcija - kućica na steni. Ipak, u Bajinoj Bašti se nadaju da do toga neće doći.

- Posle nekoliko sagrađenih kućica na Drini koje je voda odnela, pronađen je način da ona bude dugotrajnija, da opstane pod poplavnim talasom. Bočne strane na kućici su montažnog tipa i pred kraj turističke sezone one se demontiraju i potpuno obore, tako da kad voda nadire ona samo prođe kroz kućicu. Tako da očekujemo da će kućica izdržati ovaj poplavni talas.

Kućica na steni
foto: RINA

Kad su u pitanju kuće i staovništvo, zaštićeni smo visokom obalom - izjavio je za RINU Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

Napeta situacija jeste i nizvodno od Bajine Bašte, u opštini Ljubovija, gde se zbog porasta vodostaja sitacija prati iz časa u čas, a za sada nema izlivanja.

- Mi smo obišli ceo teren, kao i sve moguće kritične tačke. Najugroženija su vikend naselja. Trenutni protok Drine je negde oko 2000 kubika u sekundi, što je na samoj granici - rekao je Milan Jovanović predsednik opštine Ljubovija.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.