OVA DVA GRADA ĆE UMESTO DOČEKA SKUPLJATI NOVAC ZA BOLESNU DECU: Kako će izgledati proslava Nove godine u Srbiji?
Doček Nove godine, Foto: Dragan Kadić, Printscreen Youtube, Ilustracija/Espreso.co.rs

NOVA 2023.

OVA DVA GRADA ĆE UMESTO DOČEKA SKUPLJATI NOVAC ZA BOLESNU DECU: Kako će izgledati proslava Nove godine u Srbiji?

Nad kragujevačkim nebom će se, takođe, u novogodišnjoj noći čuti i videti vatrometi pušteni sa zgrade Gradske uprave

Objavljeno:

I, ove godine, gradovi se se podelili na one koji se nikako ne odriču novogodišnje noćina trgu i onih koji će, umesto na slavlje, novac preusmeriti na druge, prioritetnije stvari - lečenje bolesne dece, podsticaj mladih, roditeljstva, jačanje populacione politike... Tužno je, samo, što je ovih drugih mnogo manje.

Takav je Grad Subotica. I ove godine doneo je odluku da novac, u iznosu od 5.9 miliona dinara, u gradskom budžetu opredeljen za organizaciju dočeka Nove godine na Gradskom trgu, nameni mladima i za lečenje dece.

Javna proslava izostaće i u Užicu.

"Grad Užice nema organizovanu javnu proslavu Nove godine. Sredstva koja bi bila utrošena za tu namenu, planom budžeta, raspoređuju se na pozicije sa kojih se odvajaju sredstva za lečenje dece kao i razne mere podrške roditeljstvu i jačanju populacione politike", naveli su u Gradu Užicu.

Sa druge strane, u većini drugih srpskih gradova, doček 2023. će izgledati kao i prethodnih godina.

Kako su za portal naveli iz uprave Grada Novog Sada, proslave će biti, i to na više lokacija.

1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

"Grad Novi Sad je 2022. godine Evropska prestonica kulture, a u okviru godine titule postoji osam programskih lukova. Doček je programski luk koji slavi naše različitosti, proslavu dva Božića i dve Nove godine. Programskim lukom - Doček, Grad Novi Sad je započeo i završava godinu titule - Evropska prestonica kulture. Svi programi u okviru programskog luka su umetnički i na više lokacija. Sredstva planirana za ovaj programski luk su deo planiranih sredstava za realizaciju programa Evropska prestonica kulture", naveli su.

Kako dalje objašnjavaju, nema posebno odvojenih sredstava za organizaciju "javnog" dočeka i proslave na Trgu.

"I ove godine nastavlja se tradicija od 2016. godine da se sredstva koja Grad uštedi izdvajaju u Fond za lečenje dece u inostranstvu. Ove godine to će biti iznos od 30 miliona dinara, za podršku Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji".

Slične planove ima i Grad Leskovac.

"U novogodišnjoj noći koncert će održati lokalni bend, nastupiće i trubači. Turistička organizacija Leskovac će kao i svake godine deliti pljeskavice, kuvano vino i grejanu rakiju, a tačno u 00.00 sati sve okupljene iznenadićemo vatrometom. Ono što je novina, i što smo uveli prošle godine, jeste novogodišnja lutrija, koja okupi veliki broj zainteresovanih. Pored toga, predstavnici Kabineta gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića, tradicionalno, svake godine od kako je gradonačelnik preuzeo odgovornost za rukovođenje gradom, u novogodišnjoj noći obilaze dežurne službe - Policijsku upravu, JKP 'Komunalac', Vatrogasnu službu, službu Hitne pomoći, kao i porodilište leskovačke Opšte bolnice i dele vaučere za 10 beba koje se prve rode u godini, a koje su sa teritorije grada Leskovca", naveli su.

Nad kragujevačkim nebom će se, takođe, u novogodišnjoj noći čuti i videti vatrometi pušteni sa zgrade Gradske uprave.

"U Kragujevcu će javni doček Nove godine biti organizovan na Đakom trgu, a publiku će 31. decembra zabavljati bendovi 'Vesele osamdesete', 'Vesela mašina', 'Tribe' i 'Divlje Jagode'. Tradicionalno, u ponoć je najavljen vatromet. Novogodišnji koncert počinje 31. decembra u 11 sati, kada će nastupiti 'Vesele osamdesete', od 13 časova 'Vesela mašina'. Od 21 čas planiran je nastup grupe 'Tribe', a Kragujevačni će u 2023. ući uz najveće hitove grupe 'Divlje Jagode'", naveli su iz gradske uprave za ovaj portal.

(Espreso / Telegraf / Aleksandra Popović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.