ZA DVA DANA JE SVETI NIKOLA: Šta nikako ne smete da radite za najveću srpsku slavu?
Sveti Nikola, Foto: Printscreen/youtube

VELIKA SLAVA

ZA DVA DANA JE SVETI NIKOLA: Šta nikako ne smete da radite za najveću srpsku slavu?

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici

Objavljeno: 09:10h

Pravoslavni vernici za dva dana, tačnije 19. decembra slave Svetog Nikolu, slavu koju obeležava najviše srpskih porodica.

Sveti Nikola je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležen crvenim slovom i zbog toga postoji verovanje da ne valja raditi nikakve kućne poslove, usisavati, prati veš, čistiti...

Sveti Nikola je za života podučavao ljude, lečio, davao siromašnima... Mnogi ne znaju, ali Sveti Nikola je postao zaštitnik mornara zato što je svoj imetak koristio za otkup zarobljenika.

Sveti Nikola, Slava
foto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić,, Wikipedia

Otmice mornara u četvrtom veku, kada je živeo Sveti Nikola, bile su česta pojava. Predanje kaže da je Nikola mnoge spasao tako što je otmičarima nudio veliki novac za trampu.

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

1 / 3 Foto: Printscreen

Postoji i verovanje da na Svetog Nikolu ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Na taj dan treba odnositi poklone onima koji slave Svetog Nikolu. Međutim, i svečari koji slave ne smeju po običaju svoje goste pustiti praznih ruku, već im obavezno moraju dati darove pre nego što pođu kući.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.