U SRBIJI VLADA NESTAŠICA ANTIBIOTIKA ZA DECU, APOTEKE PRAZNE: Oglasio se Republički fond za zdravstveno osiguranje!
Apoteka, Foto: Profimedia

saopštenje

U SRBIJI VLADA NESTAŠICA ANTIBIOTIKA ZA DECU, APOTEKE PRAZNE: Oglasio se Republički fond za zdravstveno osiguranje!

Proizvođač leka „Panklav će će u narednih 10 dana isporučiti novoproizvedenu količinu ovog sirupa koja odgovara mesečnim potrebama“, kažu iz RFZO-a...

Objavljeno: 12:07h

Da u Srbiji vlada nestašica penicilinskih antibiotika "Panklava", "Ospamoksa" i "Sinacilina" koji se najčešće prepisuju deci zbog gnojne angine i bolnog grla, potvrdio je za Novu Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Iz fonda kažu da je do trenutnog nedostatka lekova koji sadrže amoksicilin došlo zbog otežavajućih okolnosti u samom postupku proizvodnje "amoksicilin" sirupa kod proizvođača leka amoksicilin sirup, "Sinacilin".

Lekovi
foto: Profimedia

„Upravo zbog toga povećana je potrošnja drugih penicilinskih sirupa, lekova „Ospamoks“ i „Panklav“. Proizvođač leka „Panklavće će u narednih 10 dana isporučiti novoproizvedenu količinu ovog sirupa koja odgovara mesečnim potrebama“, kažu iz RFZO-a.

Oni dodaju da će novoproizvedene količine leka „Ospamoks“ biti dostupne sredinom narednog meseca, dok se za proizvodnju „Sinacilina“ pregovara o alternativnoj promeni prozvodnog mesta“.

Lekovi
foto: Profimedia

„Imajući sve to u vidu, i pored neplaniranih poteškoća u proizvodnji i značajno veće potražnje za penicilnskim antibiotskim sirupima, isplanirane su i preduzete neophodne mere, te neće biti diskontinuiteta u obezbeđivanju leka“, tvrde iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.