IZNENADA PREMINUO DR JOVAN ĆIRIĆ! Kolege se oprostile od njega
Jovan Ćirić, Foto: Ustavni sud

OGLASILI SE IZ USTAVNOG SUDA

IZNENADA PREMINUO DR JOVAN ĆIRIĆ! Kolege se oprostile od njega

Doktorirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu sa temom "Vanpravni uticaji na kaznenu politiku sudova"

Objavljeno: 15:32h

Sudija Ustavnog suda dr Jovan Ćirić iznenada je preminuo u 62. godini. Izuzetan pravnik, objavio je sedam knjiga - monografija i skoro 200 naučnih radova - članaka. Bio je član Etičkog komiteta Kliničkog centra Srbije i na čelu Instituta za uporedno pravo kada je toj instituciji dodeljeno Sretensko odlikovanje.

Dr Jovan Ćirić ostaće upamćen kao izuzetan pravnik i kolega, posvećenik poslu, čovek širokih interesovanja, saopštio je Ustavni sud.

Rođen je 1960. godine u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet beogradskog univerziteta. Od 1985. godine radio je u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, gde je bio angažovan na nekoliko istraživačkih projekata, a 1990. je magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa temom: "Krivično delo nesavesnog lečenja bolesnika", piše RTS.

Jovan Ćirić
foto: Ustavni sud

Doktorirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu sa temom "Vanpravni uticaji na kaznenu politiku sudova".

Iste godine prešao je da radi u Institut za uporedno pravo. Godine 2007. postao je direktor tog instituta, a 2009. je bio izabran u najviše naučno zvanje - naučni savetnik.

Institut za uporedno pravo, na čijem čelu se on tada nalazio, je 2016. godine predsednik republike odlikovao "Sretenjskim odlikovanjem".

Objavio je veliki broj knjiga - monografija i naučnih radova - članaka. Bio je član Etičkog komiteta Kliničkog centra Srbije, urednik časopisa "Strani pravni život".

Godine 2009. bio je član Komisije za izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije. U nekoliko navrata je bio član Komisija za odbranu magistarskih i doktorskih teza na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Bio je i član Komisije za sticanje naučnih zvanja pri Ministarstvu nauke od 2014. do 2016. godine, a 2013. godine Srpsko udruženje za krivično-pravnu teoriju i praksu dodelilo mu je godišnju nagradu za ostvarenja u toj godini.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta "Union" držao je konsultacije na poslediplomskim studijama. Za sudiju Ustavnog suda izabran je u decembru 2016. godine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.