METEOROLOG NAM JE OTKRIO DA LI SRBIJI OPET PRETE POPLAVE, OVA NEDELJA JE KLJUČNA: Stiže nam i novi SNEG!
Dejan Vladiković, Foto: Printscreen

vremenske neprilike

METEOROLOG NAM JE OTKRIO DA LI SRBIJI OPET PRETE POPLAVE, OVA NEDELJA JE KLJUČNA: Stiže nam i novi SNEG!

Pričinjena je ogromna materijalna šteta, ali najvažnije je da su svi iz ove stihije izvukli žive glave

Objavljeno:

Vodostaji na Limu kod Prijepolja pre manje od mesec dana bili su u porastu, čime su dostigli granice vanredne odbrane od poplava. Izlila se 20. novembra. Tada je Republički hidrometeorološki Zavod upozorio i na dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava na Ibru kod Raške.

Ti dani bili su izuzetno teški za porodice koje žive na obali reke Lim. Porodica Gojak morala je da napusti svoje ognjište jer nisu smeli u kući da čekaju nadolaženje bujice.

1 / 10 Foto: RINA

Pričinjena je ogromna materijalna šteta, ali najvažnije je da su svi iz ove stihije izvukli žive glave.

Svašta je isplivalo kada se Lim smirio

Poplavni talas i nabujali Lim na površinu su izbacili na hiljade kubika smeća, pastičnih flaša i kesa a sa tim i ljudsku nekulturi i odsustvo bilo kakve ekološke svesti. Navikao na raznovrsni otpad, Siniša Laković iz pribosjkog ekološkog udruženja krenuo je u čišćenje plutajuće deponije. Međutim, ono što je ugledao dok je sa kolegama čistio Lim i za njih je bilo pravo iznenađenje. Izvukli su, verovali ili ne, spomen ploču na kojoj su jasno upisani ime, prezime i godina smrti pokojnika.

Reka Lim
foto: RINA

Nakon agonije koja je mučila meštane na obali Lima, kontaktirali smo RHMZ kako bi smo proverili da li postoji bojazan od poplava u narednom periodu i koje reke su najkritičnije. Dejan Vladiković, koordinator hidroloških prognoza, ranih najava i upozorenja za Espreso portal potvrdio je da trenutno nema razloga za brigu, ali je skrenuo pažnju na moguće probleme u drugoj polovini nedelje.

Za sada ne postoji bojazan da dođe do poplava sličnih razmera kao na slivovima Une i Sane od pre par dana. Trenutno su porasti registrovani na Savi, Ibru i na Limu. U drugoj polovini nedelje usled novih kišnih padavina i priliva toplog vazduha očekuju se novi porasti vodostaja na Savi, Limu i Ibru sa mogućnoću dostizanja redovne odbrane od poplava (tek prvi nivo upozorenja) i to na Savi kod Šapca, Limu kod Prijepolja i Ibru kod Raške, zaključio je Vladiković.

Podsetimo, u Srbiji će sutra biti oblačno, samo na istoku sa ledenom kišom i snegom, a uveče i u toku noći i u ostalim krajevima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura od -5 do 0, a najviša od 1 do 7. Vetar slab i umeren, u košavskom području jak južni i jutoistočni, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Susnezica
foto: Stefan Kojić

U Beogradu će sutra biti vetrovito, oblačno i uglavnom suvo, sa najnižom temperaturom od -4 do -1 i najvišom oko 4 stepena Celzijusa. U toku noći kiša.

Biometeorološka prognoza za sredu, 14. decembar 2022. godine: Moguće su uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih i osetljivih osoba zbog biometeorološke situacije. Astmatičarima se savetuje oprez u toku prepodneva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.