DA JE 11 PORODICA REKLO "DA", VIŠE OD 90 ŽIVOTA BI MOGLO BITI SPASENO: Poražavajuća statistika, poražavajuće brojke
Operacija, Foto: Profimedia

doniranje organa

DA JE 11 PORODICA REKLO "DA", VIŠE OD 90 ŽIVOTA BI MOGLO BITI SPASENO: Poražavajuća statistika, poražavajuće brojke

"Ove godine imamo samo jednu kada-veričnu transplantaciju, prošle godine imali smo devet"

Objavljeno: 12:20h

Ove godine u Srbiji je urađena samo jedna kada-verična transplantacija, dok se transplantacije bubrega od živih davalaca mogu nabrojati na prste obe ruke. Nedovoljno, jer u Srbiji u ovom trenutku na transplantaciju bubrega čeka 30 dece, a na organ kao lek i više od 2.000 odraslih.

Neophodno je oživljavanje programa transplantacije u Srbiji, jer je samo u ovoj godini bilo 11 potencijalnih donora i svaki put je odgovor porodice bio "ne".

Mladen Todić iz Udruženja "Zajedno za život" jedan je onih koji su danas živi zahvaljujući jednom "da" - pre šest godina urađena mu je transplantacija jetre.

"Poražavajuća je statistika, poražavajuće su brojke. Ove godine imamo samo jednu kada-veričnu transplantaciju, prošle godine imali smo devet", kaže Todić.

Jedno "da" može spasiti osam života, ali se doniranjem organa ne spasava samo život čoveku kojem je taj organ potreban - već se spasava čitava porodica.

Operacija / Ilustracija
Operacija / Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

"Kao što je pre šest godina, nečije 'da' spasilo moj život, produžilo ga, i omogućilo mi da ostanem uz svoju suprugu, svoju ćerku, i da mogu da odvedem svoju ćerku prvog dana u školu", kaže Todić.

Dodaje da su samo u avgustu i septembru lekari u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije devet puta pitali porodice čiji su bližnji preminuli - da se organi doniraju.

"Nijedno 'da' lekari koji se bore za to 'da' nisu dobili", rekao je Todić.

Ističe da je to poražavajuće za celu državu i narod.

"Svi znamo da smo human narod, ali očigledno da je problem u nečemu drugom. Konkretno, mi iz udruženja, pacijenti koji čekaju transplantaciju, oni koji su prošli proces transplantacije, smatramo da je problem u svesti građana i predrasudama koje prate temu", rekao je Todić.

Zbog toga su, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Radio-televizijom Srbije, pokrenuli kampanju u kojoj će ljudi moći da čuju njihove priče.

"Da govorimo svoje životne priče, svoje sudbine, koliko je teško čekati organ u Srbiji, koliko je teško dočekati organ i na neki način da utičemo na svest građana da kada medicina nekom njihovom najmilijem ne može više pomoći - da se sete nekog tamo Mladena, Lazara, Olje, Jelene, Kokija i da kažu - ej, pa tim ljudima je potreban organ, daj da potpišem tu saglasnost i da taj moj neko nastavi da živi kroz nekog drugog", kaže Todić.

U kampanju će uključiti sve koji mogu da pomognu, kako bi program transplantacije u Srbiji oživeo.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.