Prijave protiv šest načelnika opština zbog neuvođenja elektronske uprave!
Foto: Zorana Jevtić

reakcija ministarstva

Prijave protiv šest načelnika opština zbog neuvođenja elektronske uprave!

U toku nadzora načelnicima 98 uprava rešenjem upravnog inspektora naloženo je da do isteka zakonom utvrđenog roka obezbede vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku
Objavljeno:

Načelnici šest opštinskih uprava u Srbiji završiće na sudu zbog neizvršenja rešenja upravnih inspektora, objavile su “Novosti”. Zbog toga što opštine nisu ispoštovale naloge Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prenele podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik podnete su prekršajne prijave protiv načelnika iz Jagodine, Prokuplja, Vlasotinca, Bele Crkve, Ljubovije i Aleksandrovca.OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, upravna inspekcija je u drugoj polovini 2016. godine u svim lokalnim samoupravama sprovela inspekcijski nadzor nad primenom propisa o matičnim knjigama u delu koji se odnosi na obavezu obezbeđivanja vođenja drugog primerka matičnih knjiga primenom elektronskih sredstava za obradu i skladištenje podataka.

- Nadzor je rađen kako bi se utvrdilo pravo stanje prenosa i kako bi se one lokalne samouprave koje su kasnile sa unosom navele da ovaj posao ubrzaju U toku nadzora načelnicima 98 uprava rešenjem upravnog inspektora naloženo je da do isteka zakonom utvrđenog roka obezbede vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Zbog neizvršenja ovih rešenja do sada su protiv šest načelnika nadležnim sudovima podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka - kažu u ministarstvu.

Načelnik opštinske uprave u Aleksandrovcu Dobrila Vukojević kaže, za “Novosti”, da ne postoji zakonska obaveza prevođenja matičnih knjiga pre 2009, odnosno od trenutka kada je Zakon o matičnim knjigama stupio na snagu.

BONUS VIDEO:

Pitali smo građane za koga će glasati na predstojećim predsedničkim izborima!

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.