TURČIN KOJI JE GOVORIO O SRBIJI, KAKO JE MALO KO U SVETU! Bio je "BOG I BATINA" naroda, a njegove reči se pamte
Mustafa Kemal Ataturk, Foto: Profimedia

reči odzvanjaju

TURČIN KOJI JE GOVORIO O SRBIJI, KAKO JE MALO KO U SVETU! Bio je "BOG I BATINA" naroda, a njegove reči se pamte

Sam Mustafa je za svoj rođendan izabrao 19. maj - dan kada je počela borba za nezavisnost

Objavljeno:

Rođen je kao Ali Riza oglu Mustafa u Solunu, a preminuo je kao Mustafa Kemal Ataturk u Istanbulu, gradu kojem je oduzeo status prestonice, koju je preneo u Ankaru u kojoj je sahranjen. Svoje ime je utkao u istoriju savremene Turske, a njegov duh i dalje živi na ulicama ove velike zemlje.

Kanonizirana biografija Ataturka u Turskoj je poznata gotovo napamet, ali u isto vreme puna je misterija i nedoslednosti. Dakle, nema pouzdanih podataka o datumu rođenja da li je 1880. ili 1881. godine došao na svet. Sam Mustafa je za svoj rođendan izabrao 19. maj - dan kada je počela borba za nezavisnost.

Spomenik Ataruku
Spomenik Atarukufoto: Profimedia

Za vreme predsedništva Kemala Ataturka, Turska je doživela procvat, a zbog svoje diplomatije i mudrosti postao je jedan od moćnijih ljudi tog vremena.

Davne 1923, godine on je o Srbiji i Jugoslaviji ovako govorio:

Srbija nije izgubila nada ni odnda kada se mislilo da je sve propalo i kao rezultat toga sada na mestu jedne Srbije postoji Jugoslavija. Ova država je postala veoma jaka na Balkanu jer je njen narod pokazao pravo da stvori tako jaku državu. Srbija je junački ratovala u Prvom svetskom ratu protiv Austrougarske i onda kada snage nisu bile jednake".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.