PRE DVE GODINE NAPUSTIO NAS JE PATRIJARH IRINEJ: Njemu u slavu izgrađena BOGOMOLJA što mu je bila i POSLEDNJA želja
patrijarh Irinej, Foto: Dado Đilas

DVE GODINE OD SMRTI PATRIJARHA

PRE DVE GODINE NAPUSTIO NAS JE PATRIJARH IRINEJ: Njemu u slavu izgrađena BOGOMOLJA što mu je bila i POSLEDNJA želja

Poslednja želja patrijarha Irineja bila je izgradnja bogomolje, što je njemu u čast i urađeno

Objavljeno:

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji video je kao glavni zadatak crkve i naroda. Danas se navršava tačno dve godine od smrti patrijarha srpske pravoslavne crkve Irineja, koji je preminuo u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posledica zaraze korona virusom.

Na čelo Srpske pravoslavne crkve došao 2010. godine, kao 45. poglavar srpske crkve, a najveći deo monaškog života proveo je kao episkop niški.

Zahvaljujući patrijarhu Irineju, podignuto je i obnovljeno oko 80 svetinja u tom delu Srbije, među kojima i Saborni hram, koji je do temelja izgoreo u požaru 2001. godine.

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji video je kao glavni zadatak crkve i naroda, a brinuo je i o Srbima u Crnoj Gori i njihovoj borbi za očuvanje imovine SPC.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinejfoto: espreso

Poslednja želja patrijarha Irineja bila je izgradnja bogomolje, što je njemu u čast i urađeno.

Irinej je insistirao da svetinja bude što skromnija i da se ne razmeće skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem, što je i urađeno.

Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva.

Patrijarhov rođak svedoči da Irinej nikada nije zaboravio svoje rodno selo, dolazio je da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad naših kuća.

Patrijar srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.