OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA POVODOM INCIDENTA U TRSTENIKU: Preduzeće se sledeći koraci
Profesorka koju su učenici maltretirali, Foto: Društvene mreže

učenici maltretirali profesorku

OGLASILI SE IZ MINISTARSTVA POVODOM INCIDENTA U TRSTENIKU: Preduzeće se sledeći koraci

Ministarstvo prosvete naglašava da obrazovni sistem ima nultu toleraniciju na nasilje, odnosno, da se na svaku situaciju nasilja reaguje i da nijedna situacija nasilja ne može da se opravda

Objavljeno:

Profesorku Tehničke škole u Trsteniku učenici su maltretirali, izmakli joj stolicu i pustili je da padne, a pritom sve snimali i smejali joj se. Zbog toga je profesorka, vidno potresena, morala da otvori bolovanje. Tim povodom, Telegraf.rs kontaktirao je Ministarstvo prosvete odakle su naveli da u svim slučajevima nasilja, bilo to vršnjačko, nasilje nastavnika prema učeniku ili učenika prema nastavniku, roditelja prema nastavniku i obrnuto, škole reaguju i postupaju u prvoj instanci.

- Ministarstvo je upravo u poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje iz 2020. godine istaklo i precizno definisalo aktivnosti koje škola preduzima kada je učenik izvršio nasilje prema zaposlenom. Aktivnosti i mere koje se preduzimaju u ovim situacijama su u rangu mera i aktivnosti koje se preduzimaju i u situacijama trećeg nivoa nasilja. Kada je učenik počinilac nasilja prema zaposlenom, direktor je dužan da odmah obavesti roditelja i centar za socijalni rad, da pokrene vaspitno-disciplinski postupak i da izrekne vaspitno-disciplinsku meru, u skladu sa zakonom, a ako postoje elementi krivičnog dela ili prekršaja, prijavu podnese nadležnom javnom tužilaštvu odnosno prekršajnom sudu - navode iza Telegraf.rs iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, u konkretnom slučaju nasilja učenika prema nastavniku u Trsteniku, Tehnička škola je preduzela sve aktivnosti predviđene propisima: Obavešteni su roditelji učenika i sa njima obavljeni prvi razgovori, Tim za zaštitu od nasilja je utvrdio operativni plan zaštite koji podrazumeva pojačan vaspitni rad, ne samo sa učenicima koji su vinovnici događaja, već i sa celim odeljenjem.

- Takođe škola je protiv učenika koji su učestvovali u događaju pokrenula vaspitno-disicplinske postupke. Na nivou škole biće intenzivirane preventinve aktivnosti za sve učenike. Ministarstvo prosvete i školska uprava prate postupanje i pružaju podršku školi, a i prosvetna inspekcija upućena je u savetodavnu posetu školi - dodaju.

Ministarstvo prosvete naglašava da obrazovni sistem ima nultu toleraniciju na nasilje, odnosno, da se na svaku situaciju nasilja reaguje i da nijedna situacija nasilja ne može da se opravda, a mehanizmi za reagovanje koji su na raspolaganju omogućavaju i podršku i pomoć i sankcije problematičnog ponašanja.

- Ministarstvo naglašava da je neophodno da se svim učesnicima nasilne situacije pruži podrška i sprovede odgovarajući vaspitni rad, a da su roditelji neizostavni deo ovih procesa, jer je od krucijalnog značaja da učenici uvide posledice svog ponašanja kako se slično ne bi ponovilo, kao i da nauče kako mogu da oni pruže pomoć i podršku nekome ko je pretrpeo ili trpi određeni vid nasilja. Stručni saradnici i ostale kolege će pružiti podršku koleginci u cilju prevladavanja situacije. Uloga svih zaposlenih koji rade sa decom i mladima je veoma značajna i složena, s obzirom da rade sa maloletnim licima koji tokom odrastanja prolaze kroz različite razvojne faze koje sa sobom nose izazove kako za zaposlene, tako i za njihove roditelje. Iz tog razloga je neophodna konstruktivna saradnja i izgradnja odnosa poverenja - navode iz ministarstva.

Podsećamo, o slučaju nasilja nad profesorkom u Trsteniku oglasio se i ministarprosvete Branko Ružić.

- Sistem mora da štiti i nastavnike i zaposlene u njemu. Ta podrška osmišljena je i podržana od svih relevantnih resora Vlade Republike Srbije, ali i međunarodnih organizacija i predstavlja jasan sled koraka i mera koja se tiču kako prevencije, tako i adekvatne reakcije. Кada je sistem prosvete u pitanju, postoje jasne instrukcije i jasni pravilnici postupanja, kao i jasna moguća podrška svakom licu u školi. Verujem da svi zaposleni, koji rade na podršci, daju svoj maksimum da istu i obezbede. U narednom periodu proverićemo svaki od tih mehanizama do detalja kako bismo se uverili da je ta podrška adekvatna, promptna i dovoljno efektna - rekao je Ružić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.