DA LI STE ČULI ZA HEKLANE HOBOTNICE? Snežana nam je ispričala kako se prave, VAŽNE su za prevremeno rođene bebe
Heklane hobotnice, Foto: Printscreen/Instagram/heklanehobotnice

PRELEPO!

DA LI STE ČULI ZA HEKLANE HOBOTNICE? Snežana nam je ispričala kako se prave, VAŽNE su za prevremeno rođene bebe

Heklane hobotnice za prevremeno rođene bebe na prvi pogled izgledaju kao igračke, ali kako Snežana kaže, to nisu igračke i ne preporučuju se deci mlađoj od tri godine

Objavljeno:

Da li ste čuli za heklane hobotnice, imate li predstavu čemu služe i koliko su važne za prevremeno rođene bebe?

Kako bismo saznali nešto više o njima, kontaktirali smo Snežanu Drljaču koja ih ručno izrađuje i potpuno besplatno donira svim bebama kojima su hobotnice potrebne.

Heklane hobotnice za prevremeno rođene bebe na prvi pogled izgledaju kao igračke, ali kako Snežana kaže, to nisu igračke, već imaju bitniju namenu. Prvi put su se pojavile u Danskoj, tada su lekari na neonatologiji primetili da se bebi normalizovalo disanje i da se beba umirila.

Zašto se to dešava?

Prevremeno rođene bebe imaju jedan uslovni refleks, a to je hvatanje. Pošto mnoge od njih imaju sonde i braunile dešava se da ih počupaju i onda moraju ponovo da se postavljaju. Taj proces nimalo nije prijatan ni bebama ni medicinskim radnicima, pogotovo ako su bebe jako male.

Primećeno je da se bebe, kada dobiju hobotnicu, uhvate za krak koji jako podseća na pupčanu vrpcu i umire se. Kompletan proces u inkubatoru bude mnogo jednostavniji i manje stresan za sve, počev od bebe, medicinskih radnika, roditelja, kompletne rodbine...

Tada su i nastale tačno određene proporcije po kojima se hobotnice izrađuju, određena vrsta materijala i određena vrsta punjenja jer se hobotnice sterilišu pre nego što se stave u inkubator.

Kako je sve počelo?

"Kod nas je sve počelo 2018. godine kada se rodila Jovana koja je bila jedva teška 600g. Njena mama Jelena je istraživala po internetu kako još može da pomogne svojoj bebi i pronašla tekst o hobotnicama. Pitala je u nekoliko grupa na Fejsbuku koje se bave heklanjem da li neko može i želi da napravi hobotnicu. Javilo se nekoliko žena koje su kasnije osnovale grupu na fejsu koja se zove Heklane hobotnice za prevremeno rođene bebe", kaže Snežana za Espreso i dodaje kako funkcioniše ceo proces izrade heklanih hobotnica:

"Konac i punjenje kupujemo sami i dobijamo tako što nam roditelji, familija i ljudi dobre volje doniraju tačno određenu vrstu konca. Imamo dosta solidnu mrežu žena koje rade hobotnice po celoj Srbiji. Urađene hobotnice idu na proveru i onda se dostavljaju neonatologijama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Čitav proces dostave se obavlja po pozivu tačno određene osobe sa neonatologije. U svakom mestu imamo određene osobe koje mogu da dostave hobotnice za čiji kvalitet mi odgovaramo. Tako i stoji u Ugovoru - pismu dobre volje. Sa naše strane mi odgovaramo za kvalitet konca, punjenja, za koje imamo i setrifikate od proizvođača i dostave, a osoblje neonatologije da svaka beba ode kući sa svojom hobom. Za sve ostale hobotnice koje možda na drugačiji način stižu na neonatologije mi ne odgovaramo", pojasnila je sagovornica.

Kreativnost

"U toku izrade hobotnice svako od nas utka nešto svoje. Pošto na hobotnicu ne sme ništa da se našiva onda onda se izveze ili uhekla direktno. Svako u svoje hobotnice utka svoj pečat i svoje pozitivne želje i molitve da hobotnica odradi svoj posao kako treba", kazala je Snežana.

Godišnje se po neonatologijama preda preko 4000 komada urađenih hobotnica.

Ukoliko želite da pomognete divnim ženama koje izrađuju hobotnice, to možete uraditi tako što ćete donirati konac ili postati deo radnog tima.

Svi zainteresovani se mogu javiti u Fejsbuk grupu Heklane Hobotnice za prevremeno rodjene bebe ili putem stranice Hobotnice Čudesnice za male velike borce.

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.