"POKUŠAĆEMO DA MU PRIĐEMO": Potraga za CRNIM PANTEROM nastavlja se sutra!
Panter, Foto: Printscreen/TikTok

OPAKA ZVER

"POKUŠAĆEMO DA MU PRIĐEMO": Potraga za CRNIM PANTEROM nastavlja se sutra!

-Pokušaćemo tokom sedmice sa još jednim ozbiljnijim dronom da nastavimo potragu. Pre pola sata smo završili današnju akciju, radili smo sa kamerom visoke rezolucije i paralelno sa dronom smo pretraživali

Objavljeno:

Ništa još opipljivo nemaju učesnici potrage za panterom u okolini Apatina, a kako za „Blic“ kaže Nemanja Ivanović, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu zadužen za inspekcijske poslove, na sve dojave MUP-u, „Vojvodine šume“, lovcima, oni kreću, a dron je pripreman svakako.

-Pokušaćemo tokom sedmice sa još jednim ozbiljnijim dronom da nastavimo potragu. Pre pola sata smo završili današnju akciju, radili smo sa kamerom visoke rezolucije i paralelno sa dronom smo pretraživali. Novih dojava nije bilo. Šefovi šumskih uprava imaju moj broj i šta god bude bilo mi ćemo odmah reagovati. Teren je za tu životinju najbliži njegovom prirodnom habitatu u ovom delu Evrope, a za nas je mrak, ispresecan je vodotokovima, šumarcima, kanalima. Jedan od najlepših prirodnih terena je gornje Podunavlje, tu nema priče, i koliko je to za njega spas, toliko je za nas noćna mora logistički i za rad – kaže inspektor Nemanja Ivanović.

Dronom se danas pretraživao i teren prema Sonti i prema Somboru, ali – nema ništa.

Vozila i ljudi su na raspolaganju u svakom času, od veterinara je uvek barem jedan u pripravnosti. Kavez i puška su u kombiju.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube

-Sve mi deluje kao da je u pitanju malo mlađa životinja, odnosno, da je u pitanju mladunče koje luta i traži, a da ni sam ne zna šta traži. Danas sam već izjavio ispred Banje Junaković da nam je prvi plan da pokušamo da ga uspavamo i da ga prenesemo u Prihvatilište za strogo zaštićene i divlje životinje. Možda ovo sve deluje sporo, ali mi idemo i dalje sa dronom da pokušavamo prvo da lociramo tu životinju, a zatim ćemo da pokušamo da joj priđemo i da je uspavamo – kaže Ivanović i napominje da nema veze čak i ako to bude bezuspešno, važno je da su pokušali.

Napominje da su već počeli natpisi kako hoće da ubiju životinju.

To nije tačno. Niko od nas nije naoružan. Nismo krenuli u akciju da bi ubili životinju, nego probamo da je lociramo. Još uvek niko nije napadnut, nije se desilo nikakavo zlo nasreću. Neko će sad reći : Sad čekaju da se desi zlo! Ne, naša prva namera je da pokušamo da životinju smirimo, mobilizujemo i spakujemo u Prihvatilište, ali ako ni to ne bude moguće postoji rezervni plan B, koji još nigde nismo pominjali – kaže inspektor za „Blic“.

Smatra da je razmišljati o odstrelu u ovom trenutku jednostavno ružno, jer nije ni utvrđeno tačno o kome se radi, niti se zna uzrast i pol životinje.

- Nema tajni, sve je javno. Sve što možemo činimo, ali u ovom trenutku ne znamo mnogo. Imam svoje pretpostavke i sumnje. Mora da se zna da je to rubno područje poznato iz 90-tih godina po prometu nelegalnih roba, zatim migranata. Ne verujem da je to životinja koja se pre godinu i po dana pojavila u pograničnom delu Subotice, jer pogranična policija je tamo uvek, i baš da je niko nije video je čudno, zato sumnjam. Nešto se tu desilo, ili je pobegla iz nekog nelegalnog poseda ili je neko pustio pod pritiskom carine ili policije. Na kraju krajeva, 28. Jula na Horgošu je zaplenjen mali lavić i on je sada u Zoo vrtu na Paliću. Sumnjam da je to ista priča – poručuje on.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.