ZAVRŠENA POTRAGA ZA PANTEROM TERMALNIM KAMERAMA! Predator poslednji put viđen u Banji Junaković, IZMIČE tragačima
Panter/Ilustracija, Foto: Printscreen, Facebook

JEZIVO

ZAVRŠENA POTRAGA ZA PANTEROM TERMALNIM KAMERAMA! Predator poslednji put viđen u Banji Junaković, IZMIČE tragačima

Na društvenim mrežama kruži snimak životinje koja ulazi u šumu

Objavljeno: 20:00h

Završena je akcija pretrage crnog pantera termovizijskim kamerama, ali stručne službe ostaju na terenu do daljnjeg. Sonja Mandić, direktorica Zoološkog vrta Palić, kaže za "Blic" da su veterinari ovog Zoo vrta uključeni u potragu, odnosno, asistiraju drugim organima koji su na terenu i učestvuju u lociranju i hvatanju pantera.

Nemanja Ivanov, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu zadužen za inspekcijske poslove, kaže da su u potragu za panterom uključeni "Voda Vojvodine", Policijska stanica iz Apatina, "Vojvodina šume" i veterinar i timaritelj Zoo vrta s Palića.

- Ljubaznošću "Voda Vojvodine" dobili smo na raspolaganje dva lica koja upravljaju dronom sa termovizijskom kamerom i upravo smo pretražili širu okolinu Banje Junaković da bi probali da lociramo životinja. Evo pada noć, magla je i akciju zbog bezbednosti prekidamo, ali ostajemo do daljnjeg na terenu dok god ne uspemo da je lociramo i ne rešimo sve. Naš zadatak je da je uspavamo, mobilizujemo i da je smestimo negde bezbedno, a ukoliko se to pokaže nemoguće i neizvodljivo, prećićemo na drugu opciju i plan – kaže inspektor Nemanja Ivanov.

Šumarsko lovna inspekcija je svim lovačkim udruženjima i "Vojvodina šume" sa teritorije Zapadnobačkog okruga dala obaveštenje da se obrati pažnja na bezbednost, da se ne ide u pojedinačni lov.

- Nismo izveli zabranu, ali je skrenuta pažnja da ne idu ljudi sami u lov, baš zbog toga jer sumnjamo da je to mačka iz porodice većih mačaka, da je predator i izraziti lovac i da ne bi došlo do nekih nemilih događaja apelujemo na ljude da budu obazrivi - poručuje inspektor iz Novog Sada.

Opština Apatin izdala je danas saopštenje u kojem je navela da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković.

- Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić - navodi se na sajtu Opštine Apatin.

Na društvenim mrežama kruži snimak životinje koja ulazi u šumu.

Krupnija životinja u daljini šeta po poljani. Korisnik koji je snimak postavio na društvenu mrežu napisao je da je prizor zabeležen u blizini Banje Junaković.

Na videu se čuje glas muške i ženske osobe koji objašnjavaju da je u pitanju panter, a dok ga muškarac doziva sa "mac, mac", žena na pomenutom snimku navodi da bi ovaj događaj trebalo prijaviti nadležnima.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.