OVAJ SRBIN JE SKONČAO NA NAJBRUTALNIJI NAČIN: Njegovu SMRT naručio KUM, a evo šta su UBICE uradile, JEZIVO JE!
Vožd Karađorđe, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

smrt pokretača prvog srpskog ustanka

OVAJ SRBIN JE SKONČAO NA NAJBRUTALNIJI NAČIN: Njegovu SMRT naručio KUM, a evo šta su UBICE uradile, JEZIVO JE!

Karađorđevo obezglavljeno telo sahranjeno je na oko 100 koraka od mesta gde je ubijen

Objavljeno:

Karađorđe Petrović bio je jedan od najvećih srpskih junaka tokom oslobođenja od Turaka. Podigao je Prvi srpski ustanak, bio njegovo vođa kao i osnivač istoimene dinastije koja je, uz prekide, sve do polovine 20. veka vladala Srbijom.

Od savremenika je dobio titulu vožda, koja označava svetovnog gospodara, ali i duhovnog vođu Srba. U godinama koje će uslediti, narod će mu pridodati i neke legendarne, skoro epske crte ličnosti. Način na koji je okončao život znatno je doprineo formiranju mita oko njegovog imena.

Karađorđe Petrović
Karađorđe Petrovićfoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Vožda Karađorđa i njegovog pisara Nauma Kanara, u kolibi Dragića Vojkića u selu Radovanju, kod Velike Plane, ubio je Nikola Novaković u noći između 25. i 26. jula 1817. godine. On je mrtvom voždu sekirom odsekao glavu, skinuo mu odelo i sve to predao Vujici Vulićeviću, organizatoru ubistva i Karađorđevom kumu, koji je “tovar” poslao za Beograd.

Karađorđevo obezglavljeno telo sahranjeno je na oko 100 koraka od mesta gde je ubijen, a glava je već sutradan stigla u Beograd, kod naručioca ubistva.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.