OVAJ POKLON SRBI NIKAKO NE BI TREBALO DA NOSE NA SLAVU! Ne brukajte se i ispoštujte domaćina!
Ilustracija/Slava, Foto: Zorana Jevtić

BUDITE DOBAR GOST

OVAJ POKLON SRBI NIKAKO NE BI TREBALO DA NOSE NA SLAVU! Ne brukajte se i ispoštujte domaćina!

Na slavu se ide u pristojnom odelu, bez ičega napadnog na sebi

Objavljeno:

Slavski bonton je vrlo važan u našem narodu i zato kada idete u goste trebalo bi da znate određena pravila ponašanja za stolom kod domaćina, kao i to koji poklon je prikladan, a koji ne. Ako vas je već neko ugostio i pozvao na obilnu hranu i piće kako bi sa vama proslavio dan važan za svako domaćinstvo, onda je red da ispoštujete sve protokole!

Gost tradicionalno na slavu nosi kafu, šećer u kocki i alkoholno piće. Naravno, to može da se prilagodi današnjem vremenu ali bitno je da se ne preteruje, na slavu ne treba nositi poklone, posebno ne skupe.

Na slavu se ide u pristojnom odelu, bez ičega napadnog na sebi.

Ako vam je domaćin rekao u koje vreme da dođete, nastojte da budete tačni. Ako ne možete da dođete na vreme, obavezno se javite domaćinu i recite mu da vas ne čeka jer on ima dužnost da posluži ostale goste i da polomi slavski kolač.

Kada dođete, čestitajte slavu sa “Srećna slava” i to redom domaćinu, domaćici i deci. Možete dodati još nešto ali se trudite da ne budete preopširni.

Molitva/Ilustracija
Molitva/Ilustracijafoto: Printscreen

Pozdravite ostale goste, ako je manji skup rukujte se sa svakim posebno, ako je veći neka to može bude grupni pozdrav.

Budite veseli, duhoviti, držite se pozitivnih tema i koje čašice alkohola, ali kontrolisano. Nije u redu ni da pijete samo vodu celo veče jer to može da uvredi domaćina.

Ne započinjite teške teme o teoriji zavere, dnevnoj politici ili crnoj hronici.

Kada dođe vreme da idete, pozdravite ostatak gostiju, domaćinu i domaćici se zahvalite na gostoprimstvu. Na vratima možete kratko da popričate ali imajte na umu ostatak gostiju čeka.

(Espreso/Opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.