ZBOG SRBA SE U SKORO CELOM SVETU SVAKI DAN RADI 1 STVAR, POTPUNO JE NADREALNO I FASCINANTNO: A mnogi POJMA NEMAJU
Crkva, Foto: Nemanja Pančić

zanimljivosti

ZBOG SRBA SE U SKORO CELOM SVETU SVAKI DAN RADI 1 STVAR, POTPUNO JE NADREALNO I FASCINANTNO: A mnogi POJMA NEMAJU

Danas, skoro čitav hrišćanski svet u podne sluša crkvena zvona ne znajući kakvu povezanost imaju s Beogradom

Objavljeno:

Da li ste primetili da u svim hrišćanskim crkvama širom sveta u podne zvone crkvena zvona? Svejedno da li za ovaj podatak čujete prvi put ili ste to već znali, verujemo da većina vas nije imala pojma da to ima neke veze sa Beogradom, a još manje zašto se zvona u to vreme ne čuju i u Americi?

Za osvajanje Beograda vodilo se više od 110 bitaka, a vekovima je bila prepreka osmanlijama ka hrišćanskoj Evropi. Prestonica Beograda je postala najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici nakon neuspelog pokušaja sultana Mehmeda II da osvoji tadašnju srpsku prestonicu despota Đurađa Brankovića, Smederevo.

Smederevska tvrđava
Smederevska tvrđavafoto: Wikipedia/Duja

Jedan od najznačajnijih događaja je razbijanje turske flote na Dunavu 14. jula 1456. godine, posle čega su Turci 21. jula, nakon što su videli da ne mogu da odseku grad od reke krenuli u juriš, nakon kog su se povukli.

Tim povodom, Papa Kalist III (Calixtus) je te godine naredio da zvona svih hrišćanskih crkvi u svetu zvone tačno u podne kao molitvena pomoć opsađenim braniocima Beograda.

Kalemegdanska tvrđava
Kalemegdanska tvrđavafoto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Naredba je u određene delove sveta stigla zajedno sa vešću o pobedi, tako da se molitvena zvonjava pretvorila u slavsku, a kardinal iz Valensije koji je preminuo 6. avgusta 1458. godine, nikada nije povukao ovu naredbu, pa se i dan danas u slavu ove beogradske molitve i pobede u svim katoličkim crkvama oglašavaju zvona - beogradska ili podnevna.

Izuzetak su crkve u Americi, koja u to vreme još nije bila otkrivena, tako da je ostala "pošteđena" papskih preporuka i naredbi.

Danas, skoro čitav hrišćanski svet u podne sluša crkvena zvona ne znajući kakvu povezanost imaju s Beogradom.

Nijedan drugi događaj u srednjovekovnoj beogradskoj istoriji nije zabeležen u tako velikom broju izvora kao ova pobeda.

Jedno od podsećanja na ovo slavno vreme, iako mu je smisao zaboravljen, zadržalo se i do današnjih dana. Naime, tokom opsade, papa Kalist III je naredio da svakog dana u podne zvona sa svake crkve zvone kao poziv vernicima da se mole za branioce Beograda. U mnogim mestima, međutim, vesti o pobedi stigle su pre naredbe, pa se podnevna zvonjava pretvorila u proslavu hrišćanskog trijumfa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.