ŽENA ZMAJ! MILJANA JE SAMOHRANA MAJKA I CEPAJUĆI DRVA ZARAĐUJE ZA HLEB: "Radim pošteno, NEMAM ČEGA DA SE STIDIM!"
Miljana iz Valjeva, Foto: privatna arhiva, Profimedia

oglasila se za espreso

ŽENA ZMAJ! MILJANA JE SAMOHRANA MAJKA I CEPAJUĆI DRVA ZARAĐUJE ZA HLEB: "Radim pošteno, NEMAM ČEGA DA SE STIDIM!"

Miljana je samo jedna od mnogih koja se ne stidi svog rada

Objavljeno:

"Za određeni posao ne možete baš tako iz vedra neba da se opredelite. Kada nemate drugu alternativu, radite ono što vam se u tom trenutku ponudi, a što znate i možete da radite", započinje priču za Espreso Miljana Lukić iz Valjeva koja je na Facebook stranici Onlajn pijaca Valjevo objavila oglas da cepa drva te istim privukla ogromnu pažnju.

Uz svoju sliku i broj telefona na koji joj se mogu javiti, ona je najjednostavnije napisala: "Ako neko potrebna radnica za drva, cepam i pakujem i i gonim sve sama. Za svaki kontakt pozovite broj 0643778806".

Ali, nažalost, ni ova priča nije mogla bez zluradih i ponižavajućih komentara koje su napisali ispod objave. "Je l' goniš po kilometru?, "To je muški posao a ne za jednu damu!"

To su bili samo neki od komentara koji su pisali "sveznajući" muškarci.

"Mene ne pogađaju takvi komentari, ne treba meni niko da objašnjava šta treba, a šta ne treba da radim. To je samo moja stvar i ako sam ja sposobna i vredna onda je samo to i bitno", odgovorila nam je Valjevka na pitanje da li je ovakvi komentari pogađaju.

Miljana Lukić
Miljana Lukićfoto: Privatna arhiva

Naravno, većina koji su se našli među komentatorima pružali su podršku Miljani i izrazili oduševljenje njenom spremnošću i sposobnošću. A ona nam je ispričala i da joj se čak i porukama javljaju, neki da je pohvale, a neki da se sprdaju te je bila primorana da se još jednomn javno oglasi na istoj stranici.

"Objavila sam i zamolila sve ljude da mi se isključivo javljaju pozivom na broj telefona koji sam objavila. Ko god je ozbiljan, neće mi poslati poruku da mu treba radnica već će ne nazvati. A pritom ja nemam vreman da se dopisujem, čitam poruke i odgovaram na iste", priča za Espreso Miljana.

Podela poslova prema polu karakteristična je za ceo svet. Na to je najviše uticao patrijarhat koji se bavio ovom „podelom” tako sto je odredio da je muškarac glava porodice, da je on taj koji radi i donosi novac, odlučuje za koga će se udati njegova ćerka ili ipak šta će biti na trpezarijskom stolu, dok je žena majka i domaćica i da je to njena primarna uloga u društvu.

Ipak, granica između “muških” i “ženskih” poslova polako se briše i mnogi su primeri žena koje ruše predrasude i dokazuju da je podela poslova prema polu besmislena. Miljana je samo jedna od mnogih koja se ne stidi svog rada.

"Zašto bih se stidela nečega što pošteno radim i zaradim? Kod mene nema toga da su neki poslovi isključivo muški ili isključivo ženski. Radim sve i ne obazirem se kada mi neko kaže da to nije za mene", priča dalje naša sagovornica.

Njen alat (sekira) nije nimalo lak. Kako nam je objasnila, oglavnom nosi svoju sekiru i to joj možda najteže pada što kada nema prevoza, mora da je nosi kroz grad do posla.

Sekira
foto: Profimedia

Pitali smo je i da li je imala problema na radnom mestu te da li su ljudi koji su je angažovali bili nepoverljivi da li će odraditi posao valjano.

"Hvala Bogu nije bilo nikakvih problema, neki se iznenade što mogu toliko da postignem "iako" sam žensko", ali odnos je isključivo poslovan jer se ja tako postavim od samog početka", priča dalje naša sagovornica.

Miljana je samohrana majka dvoje dece i ovim poslom se bavi godinama unazad, ali je ovog puta prvi put objavila oglas nadajući se da će iskorisiti maksimalno kraj sezone.

"Sezona se završava uskoro i postavila sam oglas da iskoristim ovo vreme da odradim što više posla. U toku zime ću raditi na strugari, tamo je posao dosta lakši. Gazde su se našalile i rekle da je ovaj posao sića u donosu na cepanje drva. Tako da sam sigurna tokom zime" priča uz osmeh Miljana.

Miljana Lukić
Miljana Lukićfoto: Privatna arhiva

Za kraj smo je pitali šta ima da poruči ženama.

"Poručila bih im da rade i zarađuju svoj dinar. Da ne budu zaslepljene da je kuća za ženu. Ni muškarci više nisu kao što su nekad bili, pa zašto bi se onda žena ustručavala da radi ono što voli ili preuzimala sve poslove u kući na svoja leđa", zaključila je Miljana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.