UREĐENJE SLIVA ZAPADNE MORAVE: Važan korak za razvoj ekološkog turizma Vrnjačke Banje
Vrnjačka Banja, Foto: Zorana Jevtić, RTS

SARADNJA

UREĐENJE SLIVA ZAPADNE MORAVE: Važan korak za razvoj ekološkog turizma Vrnjačke Banje

Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović, istakao je koliko je važna međuopštinska saradnja, ali i podrška državnih i evropskih institucija upravo ovakvim projektima

Objavljeno:

Sporazum o međusobnoj saradnji na uređenju sliva Zapadne Morave i formiranju zajedničke službe za poslove Civilne zaštite koji ima za cilj da se zajednički koordinira merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja i reagovanja na teritoriji celog sliva na kojoj živi oko 800.000 građana, potpisalo je osamnaest gradova i opštinau Vrnjačkoj Banji.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović, istakao je koliko je važna međuopštinska saradnja, ali i podrška državnih i evropskih institucija upravo ovakvim projektima.

"Prirodne katastrofe utiču na životnu sredinu, na ekonomiju i razvoj i potencijal mesta, zato je od velikog značaja zajednička saradnja po ovim primarnim pitanjima", kazao je Đurović.

Turizam je, ističe, najbrže rastuća privredna grana koja ima veliko učešće u BDP, kao i grana koja se najbrže oporavila posle pandemije.

"Turizam je pokrenuo građevinarstvo, saobraćaj, poljoprivredu, direktno ili indirektno, čime se povećao prihod u državnoj kasi, a najveći prihod imamo od dolaska stranih turista, kojih je u Vrnjačkoj Banji oko 30-40 odsto. Međutim, pandemija je u velikoj meri uticala na turizam, hotelijeri su se suočili s brojnim problemima tokom dve godine pandemije, zbog čega kao predsednik opštine izražavam bojazan. Verujem da će država i nova vlada Srbije učiniti sve da država funkcioniše uz poštovanje mera koja budu na snazi ", zaključio je on.

1 / 6 Foto: Printscreen/youtube/Arhiva Snimaka

Predstavnica UNDP-a, Fransin Pikap, podsetila je da je Evropska unija prilikom poplava 2014. godine učestvovala sa najvećom donacijom u saniranju poplava i to u vrednosti od 1,1 milion evra i da uvek podržava ovakve kapitalne projekte.

Vrednost celokupnog projekta koji će trajati u više faza za osamnaest opština je procenjena na oko 3 miliona evra, a nakon svečanosti potpisivanja, ispred zgrade Termomineralnog kupatila, demonstrirana je civilna vežba evakuacije sa opremom koju se lokalne samouprave dobile od evropskih fondova u prvoj fazi formiranja zajedničke kancelarije, u vrednosti od po 30.000 evra.

Inače, Vrnjačku Banju nazivaju i kraljicom banjskog turizma. Od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima.

Lečenje se sprovodi pijenjem, kupanjem, inhaliranjem i ispiranjem mineralnim vodama. Uvek je potrebno konsultovati lekara pri upotrebi ovih voda. U Vrnjačkoj Banji se nalazi i specijalizovana bolnica „Merkur“.

Izvor u Vrnjačkoj Banji
Izvor u Vrnjačkoj Banjifoto: Printscreen/youtube/Arhiva Snimaka

Osim zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je čuvena i po drugim zanimljivostima.

Najveću posećenost Vrnjačka Banja tokom godine beleži za vreme Karnevala. Tada se banja gosti brojne turiste, kako domaće, tako i iz inostranstva. Vrnjački Karneval je po posećenosti odmah posle festivala Egzit i Guča. Veliki broj maskembala, festivala, izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i sportskih dešavanja se organizuje u julu, a u spomen osnivanja Osnovatelnog fundatorskog društva kiselo vruće vode u Vrnjcima (14. jul). Centralni događaj je međunarodna karnevalska povorka.

Rimski bunar Fons Romanus

Oruđe iz vremena praistorije (mlađeg kamenog doba) može se videti u stalnoj postavci „Ladarište – praistorija Vrnjaca“ Zavičajnog muzeja. Zavičajni muzej je najstarija građevina (građen od 1888) u Vrnjačkoj banji posle crkve i nalazi se iznad izvoda Topla voda. Poznati je i kao zamak Belimarković.

Najstarija građevina u Vrnjačkoj Banji je Hram rođenja presvete Bogorodice iz vremena vladavine Miloša Obrenovića, a u okolini banje nalaze se manastiri Žiča, Studenica, Ljubostinja i Stubal koji čuvaju uspomenu na slavnu srednjovekovnu istoriju Srbije i dinastiju Nemanjića.

Most ljubavi

Ljubav oficira Relje i učiteljice Nade i most na kom su se oni sastajali postao je simbol Vrnjačke Banje. Most ljubavi je mesto na kom devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav dolaze i kače katance potpisane njihovim imenima i imenima njihovih partnera, a ključeve po običaju bacaju u reku.

Most ljubavi u Vrnjačkoj banji
Most ljubavi u Vrnjačkoj banjifoto: Printscreen/youtube/Arhiva Snimaka

Ribolovci mogu uživati i na Zapadnoj Moravi, a ljubitelji planinarenja imaju priliku da prošetaju planinom Goč.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.