BEZ OVIH 6 STVARI SUTRA NE KREĆITE U CRKVU: U suprotnom ćete se OGREŠITI O MRTVE, obavezno ispoštujte
Paljenje sveće, Foto: Aleksa Petrović

obratite pažnju

BEZ OVIH 6 STVARI SUTRA NE KREĆITE U CRKVU: U suprotnom ćete se OGREŠITI O MRTVE, obavezno ispoštujte

Zadušnice su uvek u subotom, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima - Mitrovske zadušnice.

Inače, prema crkvenom kalendaru postoje četiri velike zadušnice tokom godine.

- Zimske - 26. februar

- Letnje - 11. jun

- Miholjske - 8. oktobar

- Mitrovske (jesenje) - 5. novembar

Zadušnice su uvek u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sećamo preminulih.

Običaji za zadušnice

Tog dana u crkvi se služi zaupokojena liturgija na kojoj se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana. Ako želite da date imena za proskomidiju dođite nešto ranije, pre početka liturgije i imena predajte pomoćniku sveštenika koji će ih uneti u oltar.

Unutrašnjost crkve
Unutrašnjost crkvefoto: Printscreen/Youtube/Nun Christina - Oceanitissa

U crkvu na liturgiju potrebno je poneti:

  • malo kuvanog žita
  • malo crnog vina
  • malu sveću za žito
  • svećica za svakog upokojenog ili jedna veća za sve
  • spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja. (Ako dajete spisak za liturgiju, biće vam potreban još jedan za parastos posle liturgije).
  • skroman novčani prilog prema svojim mogućnostima

Žito nas simvolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simvol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.

Sveće
Svećefoto: Profimedia

Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: „Ja sam svetlost svetu." Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Posle liturgije u crkvi se služi parastos na kome se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana, koja smo pripremili, i na kraju vinom preliva žito. Uz imena priloži se skroman novčani prilog - naša žrtva za pokoj duša naših pokojnika za koje se molimo. Posle parastosa se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće i uređuju se grobovi. Možete pročitati molitvu za upokojene:

Molitva za upokojene

Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ukoliko želite, dogovorite se sa sveštenikom da odsluži mali pomen i okadi grob. Ako su pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu, gde se odsluži pomen.

Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je i poklanjanje duhovnih knjiga. Knjiga duhovnog sadržaja se može, na spomen i za pominjanje u molitvama, dati nekom ko ne može da je kupi, ili pokloniti bibliotekama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.