VREDNE VLAJNE VEĆ DECENIJAMA SPREMAJU OVAJ SPECIJALITET: Na njima su odrasle GENERACIJE! (FOTO)
Vlaške plašinte, Foto: RINA

TRADICIJA

VREDNE VLAJNE VEĆ DECENIJAMA SPREMAJU OVAJ SPECIJALITET: Na njima su odrasle GENERACIJE! (FOTO)

Ovaj delikates je izašao iz okvira svoje regije, pa je sa istoka stigao i na zapad Srbije

Objavljeno:

Nema dileme da se u svakom delu Srbije dobro jede i da je svaki kraj specifičan po nekom svom specijalitetu. Ono šta je za Zapadnu Srbiju pečenje, za jug mućkalica, a za sever štrudle, tako su za istok specifične vlaške plašinte čiji se recept prenosi sa kolena na koleno, a domaćice se trude da sačuvaju tradiciju i stari način spremanja.

One su nalik piroškama, spremaju se od kiselog testa i jedan od glavnih sastojaka su sir i jaja. Ono što je jako važno jeste, da sir i kajmak uz koje se poslužuju budu domaći vlaški. Brzo se spremaju, a mogu se servirati i kao slatko jelo. Kod nas u narodu ovaj specijalitet je nadaleko poznat i mnoge generacije odrasle su upravo na ovim našim plašintama - kazala je za RINU Nada Perišić, koja decenijama pravi ovaj prepoznatljiv specijalitet sa istoka.

1 / 3 Foto: RINA

Gastro nostalgiju u poslednje vreme mogu da leče i u pekarama na istoku zemlje, ali i u pojedinim restoranima koji, za sada još uvek stidljivo služe neka tradicionalna vlaška jela. Ako u jelovniku vidite da piše plašinte, bar ćete sada znati o čemu se radi.

- Žene ovog kraja su želele da ovaj specijalitet otrgnu od zaborava, pa su u selu Rudna Glava u blizini Majdanpeka, pomoću udruženja žena "Vredne Vlajne", napravile manifestaciju u kojoj se nadmeću praveći upravo pplašinte i tako par godina unazad- dodala je Nada.

Ovaj delikates je izašao iz okvira svoje regije, pa je sa istoka stigao i na zapad Srbije. Način na koji se prave plašinte, ali i kakvog su ukusa ljubitelji dobrog zalogaja mogli su da provere u selu Gornja Gorevnica kod Čačka gde je plovinom oktobra održana manifestacija Mlečni put.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.