Koji to državni praznik slavimo i šta obeležavamo na današnji dan?

Dan primirja

Koji to državni praznik slavimo i šta obeležavamo na današnji dan?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u znak sećanja kada je tog dana 1918. godine u 11 sati stupilo na snagu primirje
Objavljeno: 07:56h

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas će, povodom državnog praznika 11. novembra - Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Ceremonija dočeka predsednika i svečano polaganje venca otpočeće na platou ispred spomenika na Avali. Povodom Dana primirja, biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju. Toj centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Srbije, Vojske Srbije i Grada Beograda.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u znak sećanja kada je tog dana 1918. godine u 11 sati stupilo na snagu primirje u Prvom svetskom ratu. Ono je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Uobičajeno je da građani na reveru okače simbol ovog praznika, cvet Natalijine ramonde, i da se sećaju svih žrtava u Prvom svetskom ratu.
Miloš Miškov
Dan primirja u Srbiji je državni praznik, ujedno je i neradni dan. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.