Najluđa epizoda u istoriji Srbije! Sve o nestalom ostrvu na Dunavu i haremu srpskog vojvode!
Foto: Wikipedia

tajna dunava

Najluđa epizoda u istoriji Srbije! Sve o nestalom ostrvu na Dunavu i haremu srpskog vojvode!

Stari Rimljani su prvi na ovom ostrvu postavili utvrđenje, a na njihovim temeljima građena su druga, pa je ono gotovo uvek služilo u vojne svrhe. Ada Kale je bila izrazito strateški važna, jer je kontrola nad ostvom omogućavala kontrolu plovidbe kroz Đerdap
Objavljeno:

Kako prenosi magazin Newsweek Ada Kale je nekadašnje ostrvo i naselje na Dunavu, blizu Kladova, na rumunsloj strani granice. Bilo je dugo 1750, a široko 500 metara, a nestalo je pre više od 40 godina. Iako ga je voda progutala kada je izgrađena hidroelektrana Đerdap, ostrvo Ada Kale je i više nego prisutno u istorijskim zapisima. Stari Rimljani su prvi na ovom ostrvu postavili utvrđenje, a na njihovim temeljima građena su druga, pa je ono gotovo uvek služilo u vojne svrhe. Ada Kale je bila izrazito strateški važna, jer je kontrola nad ostvom omogućavala kontrolu plovidbe kroz Đerdap.

Na njemu je 25. jula 1804. za vreme Prvog srpskog ustanka, potera predvođena Milenkom Stojkovićem, uhvatila i pogubila četvoricu beogradskih dahija Aganliju, Kučuk Aliju, Mula Jusufa i Fočić Mehmed-agu. Ono što je usledilo više liči na mit, nego na istorijsku stvarnost.

PROČITAJTE CEO TEKST NA PORTALU NEWSWEEK.RS

(Espreso.co.rs/newsweek.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.