ZAŠTO OKTOBARSKIH 25 STEPENI NIJE ISTO KAO I JULSKIH 25? Meteorolog Todorović za Espreso REŠIO OVU DILEMU!
Foto: Espreso, Beta

KONAČAN ODGOVOR

ZAŠTO OKTOBARSKIH 25 STEPENI NIJE ISTO KAO I JULSKIH 25? Meteorolog Todorović za Espreso REŠIO OVU DILEMU!

Ovih dana temperatura u Srbiji je između 25 i čak 28 stepeni, pa se nametnulo i pitanje - zašto 25 stepeni u oktobru nije isto kao 25 stepeni u julu?

Objavljeno:

Nakon vrelog leta, došla je natprosečno topla i suva jesen.

Prema statistici, oktobar će biti jedan od suvljih od kako se vrše merenja, a dug period ovog tzv. miholjskog leta u Srbiji doprineo je i suši.

Ovih dana temperatura u Srbiji je između 25 i čak 28 stepeni, pa se nametnulo i pitanje - zašto 25 stepeni u oktobru nije isto kao 25 stepeni u julu?

Odgovor na ovo pitanje dao nam je meteorolog Nedeljko Todorović.

- Energija Sunca dolazi na Zemlju u vidu elektromagnetnog zračenja i pretvara se u toplotu u dodiru sa tlom, okeanima i vazduhom. Najviše se zagreva osunčana čvsta materija, tlo, asfalt, zgrade, zatim biljni pokrivač pa vodene površine, vazduh najmanje. Zato se vazduh većim delom zagreva od tople podloge, objasnio je za Espreso meteorolog Todorović.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Privatna arhiva

Takođe, Todorović je napomenuo i da se ljudsko telo tada jače zagreva.

- Isto tako, ljudsko telo se jače zagreva od vazduha i površina tela, koža, ima višu temperaturu od unutrašnjosti organizma (sunčanica) i od okolnog vazduha. U senci i hladu takvog efekta nema, istakao je naš sagovornik i dodao da zagrevanje zavisi od upadnog ugla Sunca.

Zagrevanje svega na Zemlji zavisi od upadnog ugla Sunca, kod nas je najjače 21.06. najslabije 21.12. Znači ljudsko telo se manje zagreva u jesen nego u leto i zbog toga pri istoj temperaturi vazduha mu je prijatnije, pojasnio je Todorović.

Šta zapravo dovodi do letnje temperature tokom oktobra?

Odgovor na ovo pitanje nalazi se u sinoptičkoj situaciji nad Evropom. Naime, situacija je trenutno takva da se iznad Altanskog okeana nalazi dobro razvijen ciklon, dok sa severnog dela Afrike jača anticiklon.

Kombinacija ova ciklona i anticiklona, odnosno polja niskog i polja visokog vazdušnog pritiska, podstakla je dotok veoma toplog vazduha iz Afrike do Evrope.

Južne struje kupe topao vazduh iz Afrike i prenose ga preko Mediterana do Evrope.

Evo kakvo će vreme biti narednih dana

U četvrtak i dalje relativno toplo za ovo doba godine uz sunčane intervale i umerenu oblačnost. Vetar slab istočni i severoistočni. Pritisak iznad normale. Minimalna temperatura od 6°C do 12°C, a maksimalna od 20°C do 23°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 8°C do 14°C. U petak i za vikend malo svežija jutra i ponegde sa maglom. Tokom dana pretežno sunčano i toplije vreme od proseka za kraj oktobra uz maksimalnu temperaturu do 20°C.

Topao oktobar nagoveštava toplu zimu?

Meteorologa Todorovića smo pitali i da li topao oktobar može nagovestiti da će zima ove godine biti toplija od proseka.

- Ne postoji zakonita povezanost toplog oktobra i zime, izuzetno mnogo činilaca utiče, a najvažniji je promenljiva aktivnost Sunca koje uzrokuje i promene vremena, naveo je meteorolog Nedeljko Todorović za portal Espreso.

Podsetimo, vodeći meteorolozi meteorološkog servisa Aku veder najavili su žestoke udare zime, precizirajući da će na to umnogome uticati La ninja, okeanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El ninju, a Srbija se nalazi usred oblasti koja će najviše biti pogođena.

Jesen, Beograd, Loše vreme
foto: Ana Paunković

Saopštili su da će Balkan, Portugal, Španija, južna Francuska i Italija imati veće izglede za pojavu čestih nevremena s kišom i vetrom nego drugi delovi kontinenta. Budući da je ovo treća uzastopna zima pod uticajem La ninje, ova sezona može doneti mnogo sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. I niska područja će imati šanse za veće količine snežnih padavina u odnosu na prosek kako temperature budu padale tokom zime.

Međutim, srpski meteorolozi prognoziraju da bi u Srbiji zima trebalo da bude blaga, pa prema njihovim trenutnim najavama, biće od sedam do 20 dana s temperaturom ispod nule.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha biti za do jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Konačni klimatski izgledi za zimu 2022/23. godine biće izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi 30. novembra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.