ŠKOLA ŽIVOTNIH VEŠTINA ZA DECU I MLADE OMETENE U RAZVOJU: Uče da samostalno funkcionišu i snalaze se! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Dečje srce

SVAKA ČAST

ŠKOLA ŽIVOTNIH VEŠTINA ZA DECU I MLADE OMETENE U RAZVOJU: Uče da samostalno funkcionišu i snalaze se! (FOTO)

S obzirom da je mnogo veći broj dece i odraslih sa smetnjama u mentalnom razvoju kojima znači program i koja žele da se uključe planiramo da i tokom jeseni nastavimo sa programom kroz koji bi prošlo još 50–oro njih

Objavljeno:

Od početka godine smo uz nesebičnu pomoć donatora i prijatelja „Dečjeg srca“, uspeli na Zlatiboru da organizujemo 8 programa „Škola životnih veština“ za 185 -oro dece i mladih osoba sa smetnjama u razvoju. Škola im pomaže da pronađu, sagledaju i maksimalno stave u funkciju svoje potencijale kako bi bili što samostalniji i nezavisniji od roditelja i ljudi koji o njima trenutno brinu.

Stvaranje iskustvene šeme njima pomaže da u sredini u kojoj žive mogu da budukorisni i sebi i drugima. Zahvaljujući programu „Škola životnih veština“ 25-oro mladih osoba sa smetnjama je osposobljeno i radno angažovano u našem kafiću i radnom centru „Zvuci srca“.

S obzirom da je mnogo veći broj dece i odraslih sa smetnjama u mentalnom razvoju kojima znači program i koja žele da se uključe planiramo da i tokom jeseni nastavimo sa programom kroz koji bi prošlo još 50–oro njih. Deca i mladi od deset, petnaest, dvadeset i više godina učiće da samostalno brinu o ličnoj higijeni i svojim stvarima, da se orjentišu u poznatom i nepoznatom prostoru, pripremaju obroke itd.

1 / 3 Foto: Dečje srce

Zbog previše zaštitničkog stava roditelja ili nepostojanja ovakvih programa u radu sa osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju mnoge osobe tek u kasnijem uzrastu su u prilici da nauče životne veštine.

Roditelji nakon programa dobijaju jasne smernice od stručnjaka kako da postanu partneri u osamostaljivanju svog deteta. Program „Škola životnih veština“ realizujemo već 21 godinu i do sada smo sproveli 112 ovakvih programa za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Pozivamo Vas da nam pružite podršku i da zajedno organizujemo program „Škola životnih veština“ za osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju. Potrebno je da do kraja oktobra obezbedimo 750 000 dinara (mi smo do sada obezbedili 145 000 dinara), koliko košta održavanje smeštaja, prevoz, hrana i najosnovnije stvari za ličnu higijenu za 50 osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju i 10 edukatora. Dovoljno za jedno dete je da 15 firmi ili pojedinaca izdvoji 1000 dinara, što nije veliki izdatak za firmu, a time obezbeđuje da jedno dete sa smetnjama u razvoju prođe program. Uključite se i shodno Vašim mogućnostima pomozite da pribavimo sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.