ŠUMOKRADICE HARAJU SRBIJOM, SEKIRA NE PRESTAJE DA RADI ZBOG POSKUPLJENJA: Iz Inspekcije nam otkrili KOLIKE SU KAZNE
Ilustracija, Foto: Profimedia

krađa i seča

ŠUMOKRADICE HARAJU SRBIJOM, SEKIRA NE PRESTAJE DA RADI ZBOG POSKUPLJENJA: Iz Inspekcije nam otkrili KOLIKE SU KAZNE

Ukupne štete u državnim šumama Srbije u 2021. godini, iskazane po zapremini drveta, iznose 197.774 m3

Objavljeno:

Krivično delo protiv životne sredine u poslednjih 10 godina uzelo je maha, a radi se o ilegalnoj seči šuma. Uglavnom se krađe i seče dešavaju u privatnim šumama koje niko ne čuva, ali ne treba zanemariti ni one koje se dešavaju u državnim šumama.

Grupa šumokradica pokušala je letos, tokom noći, da iz Šumskog gazdinstva Banat kod Pančeva ukrade već izrađena drva za ogrev. Šef šumske uprave je posle nekoliko anonimnih poziva i poruka o krađi organizovao zasedu. Kontrola Vojvodinašuma je na licu mesta zatekla grupu sa dva čamca u koja može da stane oko 14 kubnih metara drva. Ovo je samo jedan od mnogih pokušaja krađe šuma u Srbiji, koji se pred zimsku sezonu intenziviraju.

Ukupne štete u državnim šumama Srbije u 2021. godini, iskazane po zapremini drveta, iznose 197.774 m3, od čega na štete nastale od čoveka otpada oko 19.000 m3 (oko 800 hektara), objavio je Republički zavod za statistiku.

1 / 9 Foto: Printscreen Youtube

Državne institucije, poput Republičke šumarske i lovne inspekcije, policije, javnih preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume, kao i preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkovima, svake godine podnose na stotine krivičnih i prekršajnih prijava protiv šumokradica.

Bespravnu seču može da počini i vlasnik u sopstvenoj šumi, ako poseče stabla koja šumari prethodno nisu obeležili kao pogodna za seču.

Espreso je kontaktirao načelnika šumarske inpekcije Srbije kako bismo saznali kakve su kazne za ilegalnu seču šuma i na koji na koji način se procesuiraju.

Kazne za bespravnu seču su propisane Zakonom o šumama (Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 93/2012, 89/2015 i 95/2018 - dr. zakon), u poglavlju XIII Kaznene odredbe od člana 111. do člana 113.

Članom 113. Propisana je kazna za prekršaj fizičkog lica u rasponu od 10000 do 100000 dinara. Pored novčane kazne za određene prekršaje izriče se i zaštitna mera oduzimanja proizvoda koji su pribavljeni izvršenjem prekršaja (najčešće se radi o drvetu).

Zakonom o šumama propisano je da “Čuvanje šuma radi njene zaštite od protivpravnog prisvajanja, korišćenja, uništavanja i drugih nezakonitih radnji (odlaganje otpadnih i otrovnih štetnih materija, zagađivanje šuma, uništavanje graničnih znakova i oznaka i drugo) obezbeđuje korisnik, odnosno sopstvenik šuma” (član 39 Zakona o šumama).

Najčešći prekršaji su seča bez predhodno izvršene doznake (član 57 Zakona o šumama) I promet posečenog drveta bez žiga I propratnice odnosno otpremnice (član 60 Zakona o šumama).

Visinu kazne određuje sudija za prekršaje, tako da šumarska i lovna Inspekcija ne može da utiče na istu, rekao je Zvjezdan.

Najviše šume iz gazdinstava Srbijašuma se ukrade na jugu Srbije, na teritoriji Kuršumlije, Leskovca i Boljevca. Među mestima sa najviše bespravne seče su još Vranje, Raška, Loznica, Ivanjica, Užice i Kragujevac.

Podaci Srbijašuma pokazuju da na visok procenat krađe na jugu utiče bespravna seča na teritoriji takozvane kopnene zone bezbednosti, odnosno administrativne linije sa Kosovom. U ove oblasti radnici Srbijašuma idu samo uz pratnju policije i vojske.

Srbijašume imaju 624 čuvara, koji su raspoređeni na 67 šumskih uprava, dok na području kojim upravljaju Vojvodinašume radi 125 čuvara.

"Dva načina da se spreči krađa"

Branko Glavonjić ranije je za RTS objasnio kako se građa može sprečiti.

Prvi način je da se krađa može sprečiti merama nadležnih institucija koje su regulatornog karaktera, a drugi način su tržišno-ekonomske mere koje bi bile usmerene ka destimulisanju tih grupa da se bave krađom.

Naveo je i da već duži niz godina ukazuje na potrebu donošenja tehničkog propisa za drvna goriva u kojima bi se donele mere u smislu obaveza koje trgovci drvetom moraju da ispune prilikom prodaje građanima.

Branko Glavonjić
foto: Printscreen/RTS

Objasnio je i da prodavci u legalnim tokovima izdaju račun i imaju određena dokumenta i deklaracije. Drvo mora da ima šumski žig na najvećem broju komada koja izlaze iz šume.

Glavonjić savetuje građanima da drvo kupuju pre svega na stovarištima, jer je to drvo iz legalnih tokova.

Nepogode, požari i insekti

Državna statistika ipak otkriva da srpskim šumama veću štetu od bespravne seče pričinjavaju elementarne nepogode, požari, insekti i biljne bolesti.

Tako su vetar, kiša, grad i sneg oštetili 120.000 m3 drveta, što iznosi oko 61% od ukupnih šteta nastalih u državnim šumama.

U 2021. godini evidentirano je 34 požara u državnim šumama, pri čemu je oštećena zapremina drveta od 3.360 m3. Oštećena zapremina drveta u šumama na koje postoji pravo svojine iznosi 6.739 m3.

Štete od biljnih bolesti u državnim šumama u 2021. godini iznose oko 45.000 m3, dok su insekti oštetili 10.288 kubika državnog drveća.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.